Young Talent Frederik de Hosson Stibbe ‘Zelfstandig een transactie tot een goed einde brengen is het allermooiste dat er is’

Frederik de Hosson heeft in de afgelopen twee jaar meegewerkt aan diverse transacties. Zo was de advocaat in dienst van Stibbe betrokken bij een paar deals met veel media-aandacht. “Dat is absoluut leuk en bijzonder”, zegt de 29-jarige De Hosson.
Frederik de Hosson is genomineerd in de categorie Best Young Talent. Bekijk alle genomineerden en stem direct op uw favoriet >>>  
 
"Het kan leuk zijn als er veel over een transactie wordt geschreven. Soms komt dat ook wel ter sprake aan de onderhandelingstafel. Je moet er in ieder geval wel rekening mee houden. Maar uiteindelijk heb je maar een doel en dat is het zo goed mogelijk behartigen van het belang van je cliënt.”
Deals
“Mijn eerste deal was een kleine transactie. Ik was net begonnen en mijn toenmalige baas dacht dat ik het wel aan zou kunnen. Dat was ook zo, maar ik was een aantal keer flink uit mijn comfortzone. Ik vond het spannend en heb er veel van geleerd. Ik vind het lastig om de mooiste deal aan te wijzen. Hele grote transacties hebben een bijzondere dynamiek. Er staat veel druk op de ketel en alles moet natuurlijk tot in de kleinste details kloppen. Het is een bijzonder, maar veeleisend proces. Je rol bij een grote transactie is als jonge advocaat vaak echter wel beperkt. Daarom vind ik mijn mooiste deal misschien toch een kleinere transactie waarbij ik zelf meer sturing aan het proces kon geven. Het leuke is dat je het traject dan echt van A tot Z begeleidt en samen met cliënt bepaalt wat de beste strategie is. Dat levert soms best wat stressvolle momenten op, maar als het dan uiteindelijk allemaal tot een goed einde komt geeft dat des te meer voldoening. Het allerleukste aan mijn baan vind ik echter de afwisseling. Ik doe veel verschillende soorten transacties en juist dat maakt het werk interessant, uitdagend en nooit saai.”
Ambitie
Ik zou graag een tijdje in het buitenland werken, als het kan New York. Ik wil graag ervaring opdoen in een land met een grote en dynamische economie waar andere zakelijke omgangsvormen gelden. Werken in een andere taal is daarbij ook een uitdaging. Ik denk dat het heel belangrijk is om aan het begin van je loopbaan veel te zien en een hele brede basis te ontwikkelen. Als dat goed zit, wil ik me specialiseren. Het verder verbeten van mijn financiële kennis is ook een van mijn doelen voor de nabije toekomst. Ik denk dat cliënten tegenwoordig van hun advocaat verwachten en zelfs eisen dat hij de financials van een transactie begrijpt. Gelukkig vindt Stibbe dat ook belangrijk, vandaar dat jaarlijks zo’n 20 jonge medewerkers voor een financiële crash course naar INSEAD gaan.” 
Groeiproces
“Door mij op alle vlakken te verbeteren, wordt het makkelijker om steeds zelfstandiger te opperen. Het is een groeiproces. Je wordt steeds meer senior binnen een organisatie en daar hoort bij dat je leert mensen aan te sturen en te motiveren. Teamwork staat voorop bij M&A. Bij transacties werk je in een groot team. Belangrijk is dan hoe je overkomt en dat iedereen zich bewust is van zijn rol. Die verandert natuurlijk naarmate je meer ervaring krijgt. Bij Stibbe wordt veel aandacht besteed aan het verder ontwikkelen van soft skills. Zo zijn er allerlei trainingsprogramma’s die medewerkers helpen management skills te ontwikkelen en teamprocessen in goede banen te leiden.”
Start-ups
Ik zal als jonge medewerker natuurlijk niet snel multinationals als cliënt binnen halen. Maar bij Stibbe worden jonge medewerkers wel gestimuleerd om cliënten aan te brengen. Daar is zelfs een speciaal programma voor. Als je mensen kent die een bedrijf aan het starten zijn, kun je die introduceren bij het Caterpillar-project. Dat is opgezet om start-ups te helpen. Voor de bedrijven heeft het als voordeel dat ze tegen een gereduceerd tarief juridische bijstand kunnen krijgen. Stibbe kan door het project een band opbouwen met jonge ondernemers. Het stimuleert jonge advocaten ook om aan een eigen portefeuille te werken. Verder moet je proberen om bestaande cliënten aan je te binden. Dat doe je denk ik vooral door goed werk te leveren.”
 
Frederik de Hosson is genomineerd in de categorie Best Young Talent. Bekijk alle genomineerden en stem direct op uw favoriet >>>  
 
Gerelateerde artikelen