Young M&A Event: via wijze levenslessen drempelloos naar de bar

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:02
Young M&A-voorzitter Kevin Beukeveld en communitymanager Ezri Blaauw filosofeerden enkele maanden geleden over het opzetten van een Young M&A Community. Beukeveld had het gevoel dat hier wel animo voor was. 

Hij bleek, hoe kan het anders als M&A’er, de markt goed aan te voelen. Ruim 120 jonge M&A’ers hadden de weg gevonden naar het kantoor van Lexence voor het kick-off-evenement dat volgens gastheer Beukeveld in het teken stond van drempelloos netwerken tussen disciplines. 


Kevin Beukeveld opent de eerste bijeenkomst van de Young M&A Community

Om dit te vergemakkelijken was er een spraakwaterverstrekker in de vorm van een gin-en-tonic-bar ingehuurd. Maar die zou niet worden geopend voordat de aanwezigen werden getrakteerd op een optreden van cabaretier Alex Ploeg en de levenslessen van Theo van Duivenbode. Laatstgenoemde trok als oud-voetballer en voormalig RvC-lid van recordkampioen Ajax parallellen tussen het bedrijfsleven en de voetballerij.  

De zeventiger beperkte zich niet alleen hiertoe. Van Duivenbode gaf en passant tips om een level playing field te creëren in het Europese voetbal (maximaal drie buitenlanders opstellen, geen spelers onder 18 naar buitenland) en fungeerde als grabbelton van vrolijke voetbalverhalen. Zo memoreerde hij aan zijn overstap van Ajax naar aartsvijand Feyenoord. Bij Ajax was er een goed geoutilleerde medische afdeling. Toen hij zijn Rotterdamse ploegmaat Theo Laseroms (beter bekend als De Tank) vroeg naar de kwaliteiten van de medische afdeling bij de club uit de havenstad kreeg hij een helder antwoord. “We hebben hier een dokter die alleen de dood kan constateren als je kop ernaast ligt.” 


Oud-voetballer Theo van Duivenbode: "Besturen voetbalclub lastiger dan bedrijf"

Stuk lastiger
Aangezien voetballers in de jaren zeventig met hun sport niet eens genoeg geld verdienden om hun hele lijf onder te tatoeëren was Van Duivenbode genoodzaakt om na zijn sportieve carrière een transfer te maken naar het bedrijfsleven. Hij werkte onder meer voor diverse verzekeringsmaatschappijen en had bestuurlijke functies in de voetbalwereld. Volgens de oud-voetballer is het besturen van een voetbalclub een stuk lastiger dan het aansturen van een ‘gewoon bedrijf’. “Uiteraard heb je in beide gevallen een RvC, een ondernemingsraad en breng je cijfers naar buiten. Maar bij Ajax moet je altijd kampioen worden.” En als degradant kamp je niet alleen met boze fans, maar moet je vanwege de hevig teruglopende begroting een hoop medewerkers ineens de laan uitsturen. 

Een ander belangrijk verschil is volgens de zelfbenoemde rationalist het opportunisme wat de boventoon voert in het voetbal. “Bij bedrijven heb je strategische plannen en wordt 80 procent binnenskamers gehouden. Bij grote clubs ligt alles op straat zodra je deur dichttrekt”, aldus de voetbalnestor. 

Wel ziet hij overeenkomsten in de omgang met teamgeest en leiderschap. Zo liet Ajax in de jaren 70 de selectie stemmen over het aanvoerderschap van Cruijff. Neerlands grootste voetballer ooit werd het aanvoerderschap afgenomen en vertrok daarop naar Barcelona. Ajax bleef vervolgens enkele jaren zonder prijs. “Slecht leiderschap van de club”, oordeelt Van Duivenbode. In het bedrijfsleven zag hij een soortgelijk iets bij een grote multinational. Daar kon de CEO van de Nederlandse tak goed functioneren dankzij de ondersteuning van zijn vakkundige CFO. Voor de uitmuntende prestaties werd de charismatische CEO bevorderd naar het hoofd van de Aziatische afdeling, de CEO werd gepromoot tot CFO. Dat werkte niet. “De CFO was een goede tweede man. Net zoals Cruijff enerzijds medespelers beter maakte en anderzijds 10 anderen nodig had om te excelleren.”

Lichtheid
Na deze wijze lessen kwam cabaretier, of clowntje zoals hij zelf placht te zeggen, Alex Ploeg, wat lichtheid brengen. Hij verhaalde over zijn familie (een broer bij De Brauw, een bij Loyens) en het familiekerstdiner waar een ieder zijn hoogtepunt van het jaar moest opdissen. Waar zijn broers pochten met grote levensgebeurtenissen (geboorte eerste kind, nieuwe baan) wist Alex zeker dat hij het beter had getroffen met zijn skip-intro-knop van Netflix (‘scheelt veel tijd, nu nog eentje voor meisjes in de kroeg’). De rest van de grappen skippen we ook, want een grap uitleggen in schrift is zoiets als een carpoolstrook. Goedbedoeld, maar het werkt niet.


Caberetier Alex Ploeg koos een andere loopbaan dan zijn broers

Tot elf uur ’s avonds werd er druk genetwerkt en gedronken, waarna de deelnemers zich naar de stad begaven. De volgende bijeenkomst voor de Young M&A professionals vindt plaats op 1 november in de Amsterdamse Stopera en wordt mede mogelijk gemaakt door de ING Bank, sponsor van de jeugd van het Nationaal Ballet. 


Gerelateerde artikelen