Wyser-Pratte roert zich bij Refresco

De Amerikaanse investeerder en activistisch aandeelhouder Wyser-Pratte wil dat frisdrankbottelaar Refresco zijn strategie onder de loep neemt. Dat meldde persbureau Bloomberg maandag.

Refresco wees eerder dit jaar een overnamevoorstel van de Franse investeerder PAI af. Kort daarna kondigde het bedrijf een grote overname aan, van de bottelactiviteiten van zijn Amerikaanse branchegenoot Cott. Volgens Refresco was dat echter geen defensieve deal en stonden die al enkele jaren op de verlanglijst. De overname van de bottelactiviteiten van Cott moeten nog worden goedgekeurd door aandeelhouders. Die stemming vindt op 5 september plaats.

Volgens Wyser-Pratt is de koop van het Cott-onderdeel wel degelijk bedoeld als een extra horde voor een eventuele overname van Refresco. Volgens de investeerder heeft de bottelaar met de overname van zijn Amerikaanse branchegenoot onder meer operationele en financiële risico's genomen. Daarbij zou Refresco geen open en transparant proces hebben doorlopen.

Een woordvoerster van Refresco zegt niet geïnformeerd te zijn door Wyser-Pratte over hun voorstel en weigerde verder commentaar te geven op de kwestie.

Het zou overigens niet voor het eerst zijn dat de investeerder zich roert bij een bedrijf. In 2010 probeerde Wyser-Pratte onder meer controle te krijgen over het Franse conglomeraat Lagardère. Dat mislukte omdat hij niet de steun kreeg van de meerderheid van de aandeelhouders. Ook bij andere bedrijven waarin hij investeerde zorgde de investeerder voor reuring.

Er zijn overigens geen belangenmeldingen van Wyser-Pratte in Refresco bekend bij toezichthouder AFM. Dat wil niet zeggen dat er geen deelneming in Refresco is. Zolang het aandelenbelang niet boven de grens van 3 procent komt, is melding bij de AFM niet nodig.

Oprichter en topman van Wyser-Pratte is de 77-jarige, in het Franse Vichy geboren Guy Wyser-Pratte. Hij is onder andere bekend van de boeken Risk Arbitrage en My Life as a Corporate Raider: Adventures of a Takeover Titan.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen