Win-win voor Raet en Talentsoft
Over de cultuurverschillen? “Ik heb negen jaar bij Raet gewerkt”, zegt Ko Tanis van Talentsoft. “Geen item: sinds begin januari spraken we elkaar wekelijks”, vult Sander Odijk van Raet hem aan.
Samen sterker, win-win situatie. Raet – marktleider in HR Cloudoplossingen en HR dienstverlening – en Talentsoft – de Europese nummer 1 op het gebied van Talentmanagement – gaan hun platformen integreren. Waardoor er een complete end-to-end employee experience wordt aangeboden. Van Core HR en Payroll tot Recruitment, Performance- en competentiemanagement, Learning Compensation en Benefits en HR Analytics.
Raet als bedrijf gericht op de hardere kant van HR, Talentsoft voor de softere kant van Human Resources. Samen een one-stop-shop en dus een ijzersterke aanbieding in de HR markt. “Een unieke integratie van platformen”, zegt Ko Tanis, regionaal manager van Talentsoft. “Als Europees leider in talentmanagement kunnen we met de kennis en het netwerk van Raet grote stappen maken. Natuurlijk voorziet ons businessplan in groei, in expansie. Wij groot in Europa, Raet de grootste in Nederland. En samen met Visma een duidelijke groeistrategie in Europa.”
Nieuwe loot
Het partnership leidt tot een complete ‘employee journey’; klanten hoeven niet langer bij verschillende aanbieders te shoppen. “Voor Raet een nieuwe loot aan de boom”, aldus Sander Odijk, director partnerships & strategic alliances van Raet. “De samenwerking met Talentsoft is pure winst in the war for talent, die alom woedt. Want Nederlandse bedrijven, op zoek naar dat zo moeilijk te vinden personeel, kunnen nu ook over de grens kijken. Talentsoft richt zich primair op organisaties die hun grootste footprint in Europa hebben en is daarbij in vrijwel de gehele EU met eigen vestigingen actief. Talentsoft speelt in de eredivisie als het gaat om het zoeken, vinden, ontwikkelen en managen van talent.”
De integratie van de Talentsoft Talent Management suite met de Raet HR- en Payroll suite leidt ook tot een gezamenlijk verkoopbeleid. En weerspiegelt de internationale behoefte in de HR-markt aan totaaloplossingen die voldoen aan de geldende wet- en regelgeving in Europa én Zuid-Amerika. Het van oorsprong Franse Talentsoft heeft partnership in de genen, zegt Ko Tanis. “Dat heeft ons mede tot grootste in Europa gemaakt”, aldus de regionaal manager.
Unieke waardepropositie
“We zijn trots op de samenwerking met een marktleider als Raet”, zegt ook Jean-Stéphane Arcis, CEO van Talentsoft. “Twee complementaire leiders, beiden gebaseerd op dezelfde Microsoft.net architectuur, bundelen hun krachten voor een unieke waardepropositie.”
Alexandros Stratis, senior research analist van IDC: “De integratie van Talentsoft en Raet komt overeen met de trends die wij zien in de markt voor Talentmanagement totaaloplossingen. Het is een grote stap voorwaarts en tekenend voor de mogelijkheden waar de markt op dit moment om vraagt.”
Komt bij dat Raet – al moet er nog goedkeuring van de OR en de autoriteiten komen – wordt overgenomen door het van oorsprong Noorse Visma. En al begon de Raet-romance met Talentsoft al eerder, de Scandinaviërs ondersteunen de ingezette strategie voor het strategisch partnership van harte. “Want dit versterkt alle partijen”, aldus Sander Odijk, “en het Raet label blijft sowieso staan. Ik denk dat deze samenwerking, de integratie van onze platformen, uniek is in de wereld van HR-cloudoplossingen.”
Grote speler
Een wereld waarin Raet al lang een grote speler is. Dé grootste in Nederland, maar ook steeds actiever en snel groeiend in Spaanstalig Zuid-Amerika. Het bedrijf werd in 1965 opgericht en geldt als specialist in HR-cloudoplossingen en daaraan gerelateerde services. Waardoor managers en HR-professionals bij meer dan 10.000 bedrijven en organisaties dagelijks controle hebben over hun HR-zaken. Een slordige 3 miljoen medewerkers wereldwijd ziet de vier letters van Raet op de maandelijkse loonstrook staan. “We hebben 1200 hooggekwalificeerde medewerkers in Nederland, België, Duitsland, Spanje, Argentinië, Peru, Chili, Mexico en Colombia”, vertelt Sander Odijk.
Ko Tanis vult aan: “Talentsoft werd elf jaar geleden opgericht en is gespecialiseerd in cloudbased talent management en digital learning software. We hebben 1800 klanten en 9 miljoen gebruikers in 130 landen. Onze software is beschikbaar in 27 talen. Het Talentsoft-platform combineert werving en selectie, performance- en competentiemanagement, loopbaanbegeleiding en digital learning.”
In een snel veranderende HR-wereld, waar veel organisaties noodgedwongen in dezelfde vijver vissen. Op zoek naar dat ene talent, naar die toekomstige medewerker met wie het bedrijf de toekomst tegemoet wil. “Het Nederlandse bedrijfsleven kan nu ook het buitenland monitoren, op zoek naar talent”, zegt Sander Odijk. “Ons strategisch partnership is een extra uitdaging, we leiden nu al consultants op. Onderscheidend vermogen en groei, daar draait het in HR om. Follow the customer. En Raet en Talentsoft hebben samen een verhaal.”
AVG trekt wissel
Dan is er nog de AVG, de nieuwe Europese privacywetgeving, belangrijk in de wereld waarin Raet en Talentsoft acteren. “Er is nog veel onduidelijkheid over die Algemene Verordening Gegevensbescherming”, aldus Ko Tanis. “De AVG trekt zeker een wissel op de support-organisatie. In de speurtocht naar talent mag je mensen benaderen, maar voor het opslaan en gebruik van hun gegevens is sinds vorige maand meer dan ooit toestemming nodig. Het is een extra stap, maar uiteindelijk zeker geen belemmering om die ene unieke werknemer te vinden.”
Big data, robotics en blockchain; Raet en Talentsoft volgen de ontwikkelingen, zetten bijvoorbeeld robotics intern in. Maar beide bedrijven passen voor de technologie óm de technologie. “We houden het natuurlijk allemaal heel nauwgezet bij”, zegt Odijk. “Maar het adoptie-vermogen van HR is nog relatief laag. Human Resources werd door bedrijven vaak als kostenpost gezien, alles komt altijd net iets later. Al verandert dat nu natuurlijk snel, met die alom woedende war for talent.”
“Om ook in de toekomst die juiste mensen in je organisatie te hebben en te houden is voortdurende monitoring pure noodzaak”, aldus Tanis. “Millennials vinden flexibele invulling van hun werk belangrijker dan, bijvoorbeeld, die leaseauto. Maar is dat over vijf jaar nog steeds zo? HR is een proces van voortdurend leren, van constant kennis delen. Ook over duurzame inzetbaarheid. Door de uitstroom van ouder en ervaren personeel gaat veel kennis verloren. En dat is vaak zo eenvoudig te voorkomen. Praktisch voorbeeld: hoe installeer je een cv-ketel? Natuurlijk kun je een uitgebreide handleiding maken. Maar de instructies via een kort filmpje tonen, is ook een optie. In vijf minuten gemaakt en gedeeld op het learning platform.”