Winkelketen HEMA laat klanten ‘stukjes HEMA’ kopen

Mensen die HEMA een warm hart toedragen, kunnen binnenkort 'stukjes HEMA' kopen. Ze krijgen dan een certificaat met een winstafhankelijk rendement. Ook mogen ze waarschijnlijk in enigerlei vorm meepraten over bijvoorbeeld de duurzaamheidsstrategie of het assortiment van de winkelketen.

Dat heeft PvdA-senator Mei Li Vos laten weten aan het ANP. Zij is een van de initiatiefnemers achter het burgerinitiatief KoopDeHEMA, dat vorig jaar nog probeerde HEMA over te nemen. Volgens het Eerste Kamerlid heeft de stichting achter dat initiatief hierover afspraken gemaakt met de nieuwe eigenaren van de keten.

HEMA werd onlangs overgenomen door Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom. Een woordvoerster van de winkel bevestigt de plannen, maar benadrukt dat die eerst nog wel goed uitgewerkt moeten worden. Zo is nog niet besloten op wat voor manier de certificaathouders straks precies mogen meepraten bij HEMA. Ook is nog niet bekend hoeveel certificaten er precies uitgegeven zullen worden.

De stukken gaan waarschijnlijk 50 euro per stuk kosten. En beleggers mogen er straks niet meer dan honderd kopen, om de nieuwe mogelijkheid toegankelijk te houden voor de gewone man en om te voorkomen dat grotere investeringspartijen massaal certificaten opkopen.

Het idee is vooral bedoeld om klanten en medewerkers meer te betrekken bij HEMA. "Rijk zal je er niet mee worden, maar het is natuurlijk wel leuk om een soort aandeel in HEMA te hebben", laat de zegsvrouw weten. Daarbij benadrukt ze dat de winkelketen niet van plan is om zich om te vormen tot een echte coöperatie zoals Rabobank.

Gerelateerde artikelen