Willem Eenhoorn: “Geld móét uitgegeven worden”
De fusie- en overnamemarkt zit in de lift. En niet alleen het aantal deals is gestegen; ook het bedrag dat daarvoor werd betaald ging door het dak. Hoe is dat te verklaren? En wat valt er nog meer op? We vragen het Willem Eenhoorn van Bureau van Dijk.
Nederland zat even in een dip, maar sinds 2015 is er weer een stijging te zien van het aantal fusies en overnames uit ons land. Vonden er in 2014 nog 1415 deals plaats, in 2015 waren dat er 1982, blijkt uit cijfers van Bureau van Dijk. Daarvan zijn 600 Nederlandse bedrijven overgenomen door organisaties uit ons eigen land, 249 door ondernemingen uit de Verenigde Staten en 124 door bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk. Zoomen we uit, dan zien we dat het aantal fusies en overnames van West-Europese ondernemingen steeg van 19.105 in 2010 naar 26.722 in 2015.
En de stijgende lijn zet zich door tot op mondiaal niveau: werden er in 2010 nog 83.301 deals gesloten, in 2015 waren dat er al 105.940.
De financiële sector (banken, verzekeringen) is een van de branches waarin er op zowel landelijk als Europees niveau veel fusies en overnames plaatsvonden van Nederlandse bedrijven. Zo waren dat er vorig jaar 302. Ook in de IT-branche is er veel verloop. Daar werden zelfs 458 deals gesloten in 2015. Willem Eenhoorn van Bureau van Dijk: “Die sector groeit hard en kent veel jonge ondernemingen. Die willen in ontwikkeling blijven.” Koploper blijft echter de Personal, Leisure and Business Services-sector, waar ondernemingen als Talpa, Ziggo en Stage Entertainment onder vallen.
Imago PE-huizen verbeterd
Recent stond de teller in Nederland dit jaar op zo’n 989 overnames, maar Eenhoorn verwacht dat dat aantal nog wel zal verdubbelen. “Er heerst een positive deal environment: de rente staat extreem laag en het vertrouwen op de overnamemarkt is gegroeid. Bovendien zijn bedrijven even wat terughoudender geweest met investeringen. Vanwege onzekerheid, maar ook vanwege tegenvallende resultaten. Organisaties hebben daardoor nu meer geld beschikbaar voor investeringen. En ze geven dat ook graag uit. Grote hoeveelheden cash op de balans zijn namelijk vanuit corporate finance-perspectief niet aantrekkelijk, aangezien het geen rendement oplevert.”
Maar niet alleen de historisch lage rente en de goedgevulde spaarpotten zorgen ervoor dat het aantal fusies en overnames wereldwijd door het dak gaat. Volgens de M&A-expert is ook het imago van private equity (PE)-huizen sterk verbeterd. Het transparanter worden van de markt heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. De media hebben daar een aanzienlijke rol in, vertelt Eenhoorn. “PE-partijen hebben ervaringen met fusies en overnames en weten hoe ze de status van de huidige organisatie kunnen opschroeven. Bijvoorbeeld door het aanboren van nieuwe markten. Ook zetten steeds meer investeerders in op duurzaamheid en werkgelegenheid. Dat heeft een positieve invloed op het imago.”
Eenhoorn voegt daar nog aan toe dat PE-partijen meer investeren vanwege het grote aandeel ‘dry powder’. “Ook grote bedrijven kunnen profiteren van PE-huizen. Als ze het financieel al goed doen, maar nog een extra zetje richting het buitenland nodig hebben bijvoorbeeld. Een PE-partij kan een organisatie dat geven”, zo stelt hij. Als laatste verklaring voor de groei van het aantal fusies en overnames noemt Eenhoorn de verwachting dat hedge funds actiever zullen worden in Europa.
Deal value door het dak
Opvallend is dat ook de waarde van de deals wereldwijd een stijging meemaakt. Sterker nog: de dealwaarde groeit sneller dan het aantal deals. Zo werd er in Nederland in 2010 72,7 miljard euro betaald voor fusies en overnames en was dat aantal vijf jaar later al opgelopen tot bijna 153,2 miljard euro. Op Europees niveau hebben we het over ruim 600 miljard in 2010 tot 1,4 biljoen in 2015. Zoomen we nog meer uit, dan zien we dat er wereldwijd in 2010 2,7 biljoen voor overnames en fusies werd betaald. In 2015 stond dat getal al op 5,6 biljoen euro.
Ook voor deze stijgende lijn heeft Eenhoorn wel een verklaring. “Doordat PE-huizen meer te besteden hebben, is er meer concurrentie ontstaan. Dat maakt dat er ook hogere multiples worden betaald.”
Nederland overnameland
Nederland wordt als overnameland ook aantrekkelijker voor het buitenland. Ons land vinden we met bijna 30 miljard euro aan overnames in 2015 op de eerste plaats in een lijst met landen waarin het meest wordt geïnvesteerd. “Logisch, we hebben immers een goed investeringsklimaat”, aldus Eenhoorn. De expert doelt daarmee op de centrale ligging en economische groei die we meemaken. “Ook de handelsgeest zit ons in het bloed. Daarbij beheersen we de Engelse taal goed. En wat te denken van de brexit? Investeerders trekken zich massaal terug uit Engeland – alhoewel de waardedaling van de pond juist voor tegenovergestelde resultaten kan zorgen.” Kortom: Nederland lijkt alleen maar aantrekkelijker te worden voor bedrijven die hier een onderneming willen overnemen.