Wie koopt groen Eneco?

Eneco roert zich op de overnamemarkt, maar lijkt daarmee zelf ook aantrekkelijker te worden voor een overname. 

Terwijl de interne ruzies bij Eneco over wie het bedrijf wanneer gaat overnemen wat lijken geluwd, is de Nederlandse producent en verdeler van groene energie zelf ook op overnamepad. 

Zo werden vorige week de Nederlandse verkoop- en leveringsactiviteiten van Uniper Benelux, in Nederland opererend onder de naam E.ON, overgenomen. De 200.000 klanten van het bedrijf gaan over naar Eneco. En de 200 medewerkers in Brabant kunnen zich voegen bij het 3500 koppige Eneco-personeel op het hoofdkantoor in Rotterdam. Of gebruik maken van een vertrekregeling. Met de overname zou Eneco nog meer kunnen investeren in duurzame energie, aldus het bedrijf in een persbericht. 

Hoeveel geld er met de deal is gemoeid, blijft in nevelen gehuld. En ook de mededingingsautoriteiten moeten de overname nog goedkeuren. Maar met deze stap lijkt Eneco nog aantrekkelijker te worden voor overnamekandidaten. Het bedrijf is eigendom van 53 Nederlandse gemeenten, waarvan het overgrote merendeel zijn belang kwijt wil. Hoewel de hoofdrolspelers zwijgen, zouden het Brits-Nederlandse Shell en het Franse Total de belangrijkste kandidaten zijn. 

Beide giganten zouden vooral goede groene sier willen maken met het inlijven van Eneco. Om hun eigen reputatie te transformeren in ‘milieuvriendelijk’. Maar critici zien dat heel anders. Een mooi groen bedrijf wordt zwart, een zwart bedrijf amper groener. Eerder probeerde Shell dat ‘greenwashing’ al met de investering in oplaadpalen. Om tegemoet te komen aan Follow This, de aandeelhouders die Shell van binnenuit willen vergroenen. De prijs voor Eneco, naar verluidt 2,5 miljard euro, is voor Shell peanuts. In 2016 nam het voor 64 miljard euro het Britse gasbedrijf BG Group over. En ook voor het Franse Total zou de vraagprijs geen probleem zijn. 

In de schaduw van die strijd der giganten werd onlangs de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) verkocht aan het ongeveer even grote Budget Energie. Kleinere spelers, maar gezamenlijk toch serieus opererend op de Nederlandse energiemarkt. Harald Swinkels, voormalig CEO van de NLE: “Budget Energie en NLE vullen én voelen elkaar aan. Samen bestierden we dat deel van de markt dat niet door de grote jongens werd afgedekt.”

Verkoop aan een grote corporate was voor Swinkels, samen met mede-oprichter van NLE Pieter Schoen, nooit een optie. “Op M&A gebied staan grote dingen te gebeuren. Inderdaad Eneco. De oliereuzen van weleer zijn op jacht naar elektriciteit, rukken op richting groen. Onze 200 personeelsleden hebben destijds gekozen voor het groenige, rebelse, zeg maar de knuffelkant van ons bedrijf. Kansloos natuurlijk, als een multinational je overneemt. Maar met Budget Energie blijft dat Pietje Bell-gevoel bestaan.”

Als Eneco naar Shell of Total gaat, is de kans groot dat het bedrijf wordt opgeknipt. Want de oprechtheid van die groene bedoelingen van met name Shell wordt door experts in twijfel getrokken. Zo zegt hoogleraar Jan Rotmans in het AD: “Eneco, daar wordt Shell groener van. Dat is nou wishful thinking. Shell heeft onlangs aangegeven dat het nog meer inzet op schaliegas, een van de meest vervuilende manieren van gaswinning. Het overgrote deel van hun innovatiebudget gaat daar naar toe. Het bedrijf vergeet dat de maatschappelijke weerstand tegen fossiele energie met de dag groter wordt. Eneco is dan een groene druppel op een zwarte plaat.” 
 

Gerelateerde artikelen