Whatsapp en Instagram mogelijk gedwongen verkocht door Facebook

De waarde van de reusachtige tech-dochters wordt geschat op honderden miljarden dollars. Facebook zegt echter dat de bedrijven niet meer te scheiden zijn.

Komen Whatsapp en Instagram werkelijk in de etalage te staan, dan zijn er deals van miljarden dollar in aantocht. De waarde van Instagram wordt door Bloomberg geschat op 100 miljard dollar, honderd keer zoveel als het koopbedrag in 2012. Whatsapp werd in 2014 door Facebook gekocht voor 19 miljard dollar. 

De gedwongen afslanking is het gevolg van aanklachten tegen Facebook van toezichthoudende en justitiële autoriteiten in de Verenigde Staten. Het opknippen van het socialmediabedrijf zou de straf zijn voor jarenlang machtsmisbruik. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft Facebook aangeklaagd wegens misbruik van zijn machtspositie. De handelscommissie trekt samen op met de justitie in 46 Amerikaanse staten, plus die van het District of Columbia en Guam. 

De klacht is dat Facebook potentiële concurrenten heeft uitgeschakeld, onder meer door ze op te kopen. Daarmee zou Facebook zijn marktmacht stelselmatig misbruiken. Ook zou het bedrijf van topman Mark Zuckerberg softwareontwikkelaars voorwaarden op hebben gelegd die het moeilijker maken om met Facebook zelf te concurreren. Daarnaast ontzegde Facebook ontwikkelaars toegang tot bepaalde informatie.

Facebook  is al enige tijd bezig om de chatapps Messenger, WhatsApp en de chatfunctie van Instagram onderling aan elkaar te koppelen. Het bedrijf beweert daardoor al enige tijd dat opsplitsen niet mogelijk is. Het bedrijf zegt nu in een reactie de aanklacht te bestuderen, maar wijst erop dat de FTC in het verleden geen bezwaar had tegen de overnames die Facebook deed. Volgens het socialemediaconcern wil de overheid dat nu "overdoen zonder rekening te houden met het precedent dat dit zou scheppen voor het bedrijfsleven en de mensen die onze producten dagelijks gebruiken".

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen