Wereldwijde M&A-markt bereikt hoogste waarde ooit in 2021

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:11
De wereldwijde activiteit op het gebied van fusies en overnames bereikte een recordhoogte in de eerste zes maanden van 2021, met een totale dealwaarde van meer dan 2,6 triljoen dollar, een stijging van 926 miljard dollar jaar-op-jaar en het stijgt boven het pre-pandemische vijfjaarsgemiddelde (H1 2015-2019) van 1,6 miljard dollar, volgens een recente analyse van EY.

Meer dan de helft van de activiteit werd geregistreerd in Noord-Amerika, waar deals werden gesloten ter waarde van 1,4 triljoen dollar tegenover 345 miljard dollar in H1 2020. Dit is bijna het dubbele van het gemiddelde in de vijf jaar voorafgaand aan de corona pandemie (784 miljard dollar). 
Noord-Amerika werd gevolgd door de regio Azië-Pacific met een deal value van 446 miljard dollar, een sprong van 222 miljard dollar in H1 2020 en een stijging ten opzichte van een gemiddelde van 317 miljard dollar in H1 2015-2019.  Europa volgt en registreert 412 miljard dollar, een stijging ten opzichte van 245 miljard dollar in H1 2020 en overtreft het gemiddelde H1 2015-2019 van 356 miljard dollar.

Ondanks een daling van het totale aantal aangekondigde deals (479) is volgens de analyse een record aantal miljarden deals de belangrijkste drijvende kracht achter de activiteit dit jaar. Ondanks dat veel delen van de wereldeconomie nog steeds onder beperkingen opereren, hebben grensoverschrijdende transacties ook een indrukwekkende comeback gemaakt.

De waarde van grensoverschrijdende transacties liep op tot 688 miljard dollar in H1 2021, in H1 2020 was dit nog 236 miljard dollar. Dit zit ruim boven het gemiddelde van 480 miljard dollar in de vijf jaar voorafgaande jaren aan de Covid19-pandemie.

Andrea Guerzoni, EY Global Vice Chair – Strategy and Transactions: “Dealmakers opereren in een once-in-a-lifetime markt. Nadat ze met succes de uitdaging van virtuele transacties hebben doorstaan, bevinden ze zich op de goede plek tussen optimisme over economische vooruitzichten, vooruitgang bij de uitrol van vaccins in belangrijke economieën, goedkope financiering én recordbedragen aan dry powder van particulier kapitaal.

Ludovic Beukers, Debt Advisory EY Nederland: "Dealmakers zullen altijd op zoek zijn naar innovatieve financieringsoplossingen en SPAC's begonnen het jaar als de belangrijkste show in de stad, met name op het gebied van e-commerce en elektrische voertuigen. Na de piek in de eerste maanden van 2021 is de SPAC-activiteit recentelijk vertraagd, maar het M&A-momentum bleef wijzen op een fundamenteel sterke markt in de toekomst. De recente toename van grotere PE-deals en voorbeelden van samenwerkingen binnen private equity wijzen erop dat deals van de grond komen met een open geest als het gaat om financieringsoplossingen.”

Noord-Amerika en Europa bovenaan met in- en outbound deals
M&A-activiteit is niet gelijkmatig over de wereld verspreid. Als het gaat om inbound en outbound transacties, zien we in Noord-Amerika en Europa de meeste activiteit.

De VS staat met met 221 miljard dollar aan deal value bovenaan de lijst van landen met de hoogste waarde aan outbound transacties, een stijging van 77 miljard dollar ten opzichte H1 2020 en meer dan het dubbele van het gemiddelde tussen H1 2015-2019 (92 miljard dollar). 

Nederland en Ierland duiken op als frontrunners in outbound M&A. Nederland noteert hier 53 miljard dollar tegen een een gemiddelde van 21 miljard dollar tussen H1 2015-2019. Ierland noteert 51 miljard tegen een gemiddelde van respectievelijk 4,3 miljard dollar.

Jeroen Valk, Head M&A Europe West: “Nederland is en blijft een aantrekkelijk en ondernemend land waar bedrijven relatief gemakkelijk groeien. Meer buitenlandse investeerders hebben zich hier dan ook gevestigd, recentelijk heeft de Britse investeerder Inflexion een kantoor in Amsterdam geopend. 

Dé grote outbound transactie het afgelopen half jaar was Philips dat zijn divisie voor huishoudelijke apparaten aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital verkocht. Die betaalde in totaal zo’n 4,4 miljard euro voor het bedrijfsonderdeel. Collega’s van operations and finance adviseerden de koper. 

Een andere grote transactie was de verkoop van Bergman Clinics door NPM Capital aan de Zweeds-Duitse investeringsmaatschappij Triton. Triton heeft een belang van 70 procent genomen in Bergman Clinics, de keten van private medische klinieken. De oprichtersfamilie Malenstein en investeringsmaatschappij NPM Capital blijven aan boord bij Bergman Clinics en verzilveren een deel van hun investering.

Ook een interessante om te noemen in de categorie deal value 500 miljoen+ is Kloosterboer Groep die werd gekocht door Lineage Logistics. Kloosterboer is een toonaangevende Nederlandse speler in temperatuurgestuurde logistiek.” 

Tegelijkertijd komen de VS en het Verenigd Konikrijk naar voren als de meest aantrekkelijke bestemmingen voor inbound M&A. In de VS is de waarde van inbound transacties met meer dan 250% gestegen in vergelijking met H1 2020 (naar US 200 miljard dollar), en 60% vergeleken met het H1-gemiddelde (125 miljard dollar) van de vijf jaar voorafgaand aan de pandemie. Het Vernigd Koninkrijk heeft een stijging van 51% (naar 87 miljard dollar) in vergelijking met H1 2020. Dit is meer dan het inbound gemiddelde tussen H1 2015-2019 (80 miljard dollar).

China: veel binnenlandse deals
Ondertussen loopt de binnenlandse deal teller in China in recordtempo op door met een deal value van year to date van 197 miljard dollar. Dit is acht keer meer dan in het buitenland geïnvesteerde M&A-deals en een stijging van 20% ten opzichte van de gemiddelde binnenlandse transactiewaarde van de vijf pre-pandemische jaren (164 miljard dollar).

Guerzoni zegt: “Noord-Amerika, in het bijzonder de VS, en Europa lijken klaar voor boventrendmatige dealactiviteit. Een perfecte storm van geleidelijke versoepeling van de pandemiegerelateerde beperkingen van COVID-19, snelle inzet van vaccins, verbeterde consumentenuitgaven, goedkoop kapitaal en sterke bedrijfsbalansen voeden de activiteit. In China creëert de economische strategie om de binnenlandse vraag te stimuleren te midden van spanningen met de VS een broeinest voor binnenlandse fusies en overnames. Deals in de technologie-, consumenten- en logistieke sector domineren als gevolg van de e-commerce boom die tijdens de COVID-19-pandemie is ingezet.”

Impact media platforms en ESG
Terwijl technologie gerelateerde transacties het voortouw nemen met een waardestijging van meer dan 161% (tot 783 miljard dollar) vergeleken met het pre-pandemische gemiddelde, heeft de media- en entertainment sector enkele van de grootste deals gezien in 2021. De streaming reuzen proberen klanten aan te trekken en te behouden. De sector heeft al een indrukwekkende waarde van 157 miljard dollar aan deals opgetekend (tegenover 16 miljard dollar in H1 2020) en meer dan het dubbele van het gemiddelde van de vijf pre-pandemische jaren (300 miljard dollar).

Het aantal fusies en overnames in de sector hernieuwbare energie is bijna verdrievoudigd in vergelijking met H1 2020. CEO's lijken transacties te willen gebruiken om ambitieuze milieudoelstellingen te halen. De waarde van deze ESG-gerelateerde transacties is gestegen van 35,7 miljard dollar in H1 2020 naar 96,5 miljard dollar in H1 2021.

Guerzoni zegt: “De media- en entertainmentsector staat in vuur en vlam omdat bedrijven steeds vaker op zoek gaan naar manieren om hun sterke punten te combineren en te verrijken en zo zichzelf te positioneren in deze nieuwe direct-to-consumer manier van content leveren. ESG wordt steeds meer een integraal onderdeel van investeringsbeslissingen, waarbij veel CEO's en investeerders zich ertoe verbinden hun huidige en toekomstige dealstrategieën aan te passen, waarbij duurzaamheid en langetermijnwaardecreatie voorop staan."
 

Gerelateerde artikelen