Wereldwijde omzet van deals duikt onder de drie biljoen dollar

Hoge rente, oorlogen en kritische waakhonden frustreren de opleving van M&A.

De wereldwijde waarde van fusies en overnames is voor het eerst sinds tien jaar onder de drie biljoen dollar gebleven.  Uit gegevens van de London Stock Exchange Group blijkt dat er dit jaar wereldwijd voor zo’n 2,9 biljoen dollar aan transacties zijn uitgevoerd. Dat is zeventien procent minder dan in 2022, een daling van zeventien procent ten opzichte van 2022

Het is de eerste keer sinds 2008-2009 dat de waarde van deals met meer dan tien procent is gedaald over twee opeenvolgende jaren, zo merkte de London Stock Exchange Group op. De daling zou veroorzaakt zijn door hogere rentetarieven en oplopende geopolitieke spanningen.

In de Financial Times verklaart een bankier van UBS dat 2023 een slechter jaar is geweest op het gebied van M&A dan was voorzien. Vooral in Europa was de terugval groot, daar daalde de waarden van M&A met 28 procent op jaarbasis. In de Zuidoost-Aziatische regio daalde de waarde van deals met een kwart.

In de VS bedroeg de teruggang echter slechts zes procent. Amerika profiteerde van een aantal enorme deals eind dit jaar, zoals die bij ExxonMobil en Chevron, die samen meer dan 110 miljard dollar waard waren. Die klappers stuwden de waarde van M&A met 28 procent omhoog in het laatste kwartaal van 2023.

Experts wijzen op de Gaza-oorlog, die zou verhinderen dat de opleving van het aantal deals niet doorzette in het laatste kwartaal. Daarnaast kost het private equitybedrijven moeite om de waarde van activa vast te stellen bij deals. Als voorbeeld verwijst de Financial Times naar de mislukte poging van het Canadese private equitybedrijf Brookfield om Center Parcs voor meer dan vier miljard dollar te verkopen.

Tenslotte geven M&A-partijen aan dat ze last hebben van mededingingsautoriteiten, die steeds kritischer worden op deals. Zo had Microsoft bijna twee jaar nodig om waakhonden te overtuigen van de overname van Activision Blizzard voor 75 miljard dollar. De overname van softwarebedrijf Figma door Adobe werd onlangs afgeblazen door weerstand van de waakhonden.

Gerelateerde artikelen