Weerstand sloopt overname Figma door Adobe

Waakhonden en klanten zagen de miljardendeal niet zitten.

Photoshop-maker Adobe ziet af van de overname van fotobewerkings- en designsoftwarebedrijf Figma, waar een bedrag van twintig miljard dollar (ruim achttien miljard euro) mee was gemoeid. De deal is afgeblazen na aanvaringen met toezichthouders in Europa en het Verenigd Koninkrijk.

De bedrijven zagen “geen duidelijk pad” om goedkeuring te krijgen van de Europese Commissie en de Britse CMA, maakten de bedrijven bekend.

Eerder werd al bekend dat de Europese concurrentiewaakhond een diepgaand onderzoek had ingesteld naar de overname. De Europese Commissie is bang voor minder concurrentie, minder keuze en hogere prijzen voor gebruikers en minder innovatie. Een “belangrijke concurrentiekracht” kan hiermee verdwijnen, waarschuwde Brussel eerder dit jaar.

Ook onder gebruikers was er weerstand tegen de deal. Het onlinepakket Figma maakte naam omdat het goedkoper en makkelijker in gebruik was dan de diensten van Adobe. De vrees was dat Adobe de prijzen van de producten omhoog zou gooien zodra Figma van de markt was. (ANP)

Gerelateerde artikelen