Deal Microsoft en Activision Blizzard nadert kookpunt

Rechtszaak van waakhond VS voor blokkeren overname van 75 miljard.

De CEO’s van Microsoft en gamebedrijf Activision Blizzard hebben deze week in de Amerikaanse rechtbank hun deal van 75 miljard dollar bevochten. Daar stelden ze zich teweer tegen de bezwaren van de Federal Trade Commission (FTC), die de overname niet ziet zitten. 

De inzet van de zaak is uitstel van de deal. Gaat de rechter mee in deze bezwaren, dan is het waarschijnlijk gedaan met de overname van Activision Blizzard door Microsoft. De FTC zal dan bij een administratieve rechtbank vragen om een definitief verbod op de deal.

Hoopvol voor de deal

De hoorzitting in San Fransisco ging vorige week donderdag van start. Het verloop van de zaak is hoopvol voor de deal. Rechter Jacqueline Scott Corley spoorde herhaaldelijk een getuige-deskundige aan die door de FTC was opgeroepen vanwege zijn analyse van de deal. Tijdens het getuigenverhoor onderbrak ze daarvoor een advocaat van de waakhond. 

Verder nodigde de rechter een Microsoft-manager uit om onder ede te zweren dat het bedrijf Sony's PlayStation een tienjarige licentie zou verlenen voor Activision's populairste game, Call of Duty. De bezwaren van de waakhond draaien om de toegang van concurrerende gamebedrijven tot de games van Activision Blizzard.

In een pleidooi van veertig minuten betoogde Microsoft-topman Satya Nadella dat gaming-rivaal Sony de deal wil laten blokkeren om redenen van concurrentie en niet vanwege zorgen over de toegang tot de games van Activision.

Honderd procent beschikbaar

Nadella garandeerde "honderd procent" dat Microsoft Call of Duty beschikbaar zou maken op de PlayStation. Economisch en strategisch zou het niet zinvol zijn om de game te beperken tot de Xbox-console van zijn Microsoft, zo betoogde hij. "De dominante speler heeft marktconcurrentie gedefinieerd met behulp van exclusieve producten, dus dat is de wereld waarin we leven. Ik heb geen liefde voor die wereld”, zo oreerde de Microsoft-baas.

De FTC heeft er eerder op gewezen dat Microsoft sommige games van een andere acquisitie exclusief voor zijn Xbox-console had ontworpen. Dit ondanks de plechtige belofte dat de games op grote schaal beschikbaar zouden blijven. Volgens de FTC zal Microsoft hetzelfde gaan doen met de games van Activision Blizzard.

De advocaat van Microsoft presenteerde een e-mail van Sony's PlayStation-chef Jim Ryan, die daarin aangaf dat de deal er waarschijnlijk niet toe zou leiden dat de Blizzard-games exclusief voor Xbox beperkt zouden worden. In latere video-getuigenissen die tijdens de hoorzitting werden getoond, zei Ryan het tegenovergestelde. 

Gedoe over abonnementsdiensten

Een groot deel van de hoorzitting ging over technische vragen over de markt voor videogames. FTC stelt dat Microsoft te veel macht zou hebben voor krachtige gameconsoles van Xbox en PlayStation, evenals voor afzonderlijke markten voor abonnementsdiensten voor meerdere games en cloud-streaming.

Microsoft daarentegen heeft geprobeerd zichzelf af te schilderen als de op twee na grootste speler in een grotere consolemarkt waartoe ook Nintendo's Switch behoort. Het bedrijf stelt dat zijn Game Pass-abonnementsservice slechts een alternatieve manier is om voor games te betalen, terwijl cloudstreaming slechts een kenmerk is van consolegaming.

Volgende week doet de rechter een uitspraak over de blokkade van de deal.
 

Gerelateerde artikelen