Weer toename van fusies en overnames in Europa verwacht

Europese private equity professionals rekenen voor 2018 wederom op meer fusies en overnames dan in het afgelopen jaar.

Verder denkt deze groep dat het positieve economische vooruitzicht de Brexit en andere economische onzekerheden overschaduwt. Dit blijkt uit de European Private Equity Outlook 2018, een jaarlijks onderzoek van Roland Berger onder 2.500 private equity professionals in Europa.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de ondervraagden met name in sectoren als farmacie, zakelijke en logistieke dienstverleners, technologie-telecom-media veel acquisities verwachten. Tot slot zullen Chinese investeerders actiever worden op de Europese markt – mede doordat zij profiteren van een grote thuismarkt en gunstige financieringsvoorwaarden.

De sector verwacht dat Frankrijk de sterkste groei in private equity activiteit zal doormaken komend jaar, mede dankzij de economische hervormingen van de nieuw gekozen president Macron. Spanje en Portugal volgen op de respectievelijk tweede en derde plek. Zij kunnen rekenen op hernieuwde interesse vanuit investeerders na een periode van grote economische recessie in deze twee landen. Nederland neemt met een lichte groei van 2,4 procent een plek in het midden van de ranglijst in. Onderaan de ranglijst staat het Verenigd Koninkrijk, dat te kampen heeft met aanhoudende onzekerheid rondom de Brexit onderhandelingen en daardoor het aantal investeringen ziet teruglopen.
 
“Het sentiment in de markt is onverminderd goed te noemen, ondanks de relatief hoge waarderingen in de markt en de forse concurrentie tussen bieders om bedrijven te acquireren", aldus David van der Does, partner bij Roland Berger Amsterdam. “Private equity partijen blijven ook komend jaar actief op zoek naar goede investeringsmogelijkheden gedreven door de grote beschikbaarheid van kapitaal op zoek naar rendement, de verbeterpotentie in veel bedrijven en de lage rentestand die financiering attractief maakt.“ Dat de grootste markt voor private equity in Europa, die van het Verenigd Koninkrijk, minder attractief is door de Brexit onzekerheid, doet daar niet aan af. 

Van de ondervraagde private equity professionals verwacht 80 procent komend jaar veel activiteit bij farmabedrijven, gevolgd door zakelijke en logistieke dienstverleners (75 procent) en telecombedrijven (74 procent). Er worden relatief weinig acquisities verwacht in de energie- (16 procent), bouw- (14 procent) en autosector (11 procent). Met name de bedrijven die opereren in stabiele groeiende markten – minder conjunctuurgevoelig –  worden momenteel het aantrekkelijkst bevonden door investeerders. “ zegt Van der Does.  “Daarnaast blijven technologiebedrijven erg in trek.“

Gerelateerde artikelen