Weer ‘groene overname’ Shell

Shell koopt de Amerikaanse softwaremaker en dienstverlener Greenlots.

Het bedrijf is actief op het gebied van het laden van elektrische auto's en probeert van een vuil naar een groener imago te transformeren. Recent werd bekend dat Shell, samen met pensioenuitvoerder PGGM, in maart een bod wil gaan uitbrengen als het 'schone' energiebedrijf Eneco, 'kroonjuweel van de energietransitie, wordt geveild.   

Eerder nam Shell een belang van 44 procent in het Amerikaanse Silicon Ranch, ontwikkelaar en beheerder van zonneparken Ook het Amsterdamse NewMotion, grote Europese speler in de productie van laadpalen voor elektrische auto's, kwam in handen van het Nederlands-Britse gas- en oliebedrijf. Tot 2020 wil Shell tot 2 miljard dollar investeren in nieuwe energie, tussen de 4 en 8 procent van de totale geplande investeringen. Om in het jaar 2070, aldus een eigen scenariostudie, klimaatneutraal te zijn.

Volgens critici veel te weinig. Hoogleraar Hans Schenk, kroonlid van de Socieaal-Economische Raad vorig jaar nog: "Grote marktpartijen hebben een ingeboren neiging innovatie tegen te houden." Anderen denken dat het de multinational er vooral om te doen is Eneco uiteindelijk op te knippen en uit te kleden. Daarbij wijzen deskundigen e nanalisten op de eerdere verkoop van Nuon en Essent aan respectievelijk het Zweedse Vattenfall en het Duitse Rheinisch-Westfalisches Elektrizitätswerk (RWE). Nadat die deals rond kwamen, bleek er plotseling nog maar bar weinig aandacht voor innovatie en groen,zo concludeerde de Consumentenbond na onderzoek.   

Volgens Greenlots is er een overeenkomst getekend waardoor de onderneming volledig in handen komt van Shell-onderdeel Shell New Energies. Er is geen overnamebedrag naar buiten gebracht. Door de deal worden de technologie en het team van Greenlots de basis voor de verdere expansie van Shells elektrische mobiliteitsoplossingen in Noord-Amerika. Samen willen de partijen software en diensten aanbieden waardoor het mogelijk wordt om slimme laadinfrastructuur op grote schaal in te zetten.

Het hoofdkantoor van Greenlots staat in Los Angeles. Het bedrijf werkt aan projecten in tal van landen in de wereld. Shell investeert al een tijd steeds meer in schone energie en wil die investeringen verder opvoeren. 

(ANP)

Gerelateerde artikelen