Wat bedrijfsmanagers kunnen leren van private equity

Technisch dienstverlener Stork is sinds 2008 in handen van private equity. Pim Oomens, de CFO van Stork, vertelt over hoe hij hier over denkt en legt uit wat de voordelen van private equity zijn ten opzichte van de onafhankelijke beursnotering.
Stork is heeft de laatste jaren meerdere malen van eigenaar gewisseld. In 2007 werd het bedrijf van de beurs gehaald door de Britse private equity-firma Candover Investments. De huidige eigenaar, Arle Capital Partners, een andere Britse private equity-club, kocht Stork in 2011 over van Candover. Een jaar daarna werd de luchtvaarttak, Fokker, afgestoten van Stork.   
 
De onderneming heeft de afgelopen jaren onder Arle Capital Partners sterker ingezet op de olie- en gasindustrie. Op dit moment is 65 tot 70 procent van de activiteiten gerelateerd aan deze sector, gevolgd door de chemie- en in wat mindere mate de energiesector.  “We hebben bewust gekozen voor deze transformatie”, stelt Pim Oomens, CFO van Stork, in een interview met CFO.nl. "De olie-industrie is een segment waarin de afgelopen tijd verschrikkelijk veel is geïnvesteerd. Al die assets moeten worden onderhouden en dan komen wij in beeld. Wij inspecteren, testen en plegen onderhoud om de installaties optimaal te laten functioneren." 
 
Direct sparren
In het interview komt ook het eigenaarschap van Stork aan bod. Op de vraag of private equity een voor- of een nadeel is, stelt Oomens: "Ik heb twee keer bij een beursgenoteerde onderneming gezeten waarvan er een eerst in handen van private equity was. Het voordeel is dat je veel directer kunt sparren met je eigenaar. In een beursgenoteerde omgeving is er wat meer afstand ten opzichte van de grootaandeelhouders. Bij private equity heb je met minder regelgeving te maken dan wanneer je beursgenoteerd bent, en je leeft niet meer van kwartaal naar kwartaal.”
“Je moet private equity soms ook managen, ze zijn daar natuurlijk veel meer financieel gedreven. Onze horizonnen verschillen wel eens van elkaar. Het belangrijkste voordeel is echter dat ze over het algemeen de markt waarin ze investeren goed kennen. Ze hebben uitstekende kennis van de financiële markten, kennen de spelers goed en kunnen daardoor veel voor je betekenen.”
Cashrendement
Rob Hoevens van softwareaanbieder Longview Solutions, die ook aan het woord komt, voegt daar aan toe dat managers van bedrijven op het gebied van cash flow veel kunnen leren van private equity. “Er zitten heel veel ondernemingen naar hun verlies- en winstcijfers te kijken, maar ook als je een project hebt, gaat het uiteindelijk niet alleen om het rendement, maar om het cashrendement. Wanneer komt dat cashrendement binnen en staat het op je bankrekening?”
De grootste uitdaging van de komende jaren voor Stork en Oomens is gecontroleerde groei. “We moeten onze activiteiten en kennis in andere geografische gebieden en andere markten gaan gebruiken voor groei. In de meer volwassen markten moeten we continu een efficiencyslag blijven maken en zetten we in op verdere geografische uitbreiding. We moeten slimmer werken en zorgen dat we meer diensten kunnen overnemen en aanbieden, dat moet continu.”
 
Gerelateerde artikelen