Warburg Pincus casht bij verkoop Bausch & Lomb voor 8,7 miljard dollar

Een miljardenovername in de VS: Valeant Pharmaceuticals koopt voor 8,7 miljard dollar zijn branchegenoot Bausch & Lomb, bekend van contactlenzen en -vloeistoffen. Het verkopende consortium onder leiding van Warburg Pincus ontvangt 4,5 miljard dollar in contanten; de andere 4,2 miljard dollar zal gebruikt worden om de schuld af te betalen.

De transactie wordt betaald met leningen, alsmede 1,5 tot 2 miljard dollaar aan nieuw equity. Bausch & Lomb blijft onder de eigen naam actief en zal een divisie van Valeant worden.

Warburg Pincus kocht het bedrijf in 2007 voor 3,67 miljard dollar, in een periode waarin Bausch & Lomb het moeilijk had. Er moest ruim 250 miljoen dollar betaald worden aan 600 rechtszaken doordat lenzenvloeistoffen werden gelinkt aan infecties. Na de overname door Warburg Pincus is er hard gewerkt aan het opnieuw opbouwen van Bausch & Lomb, recent nog door een serie van overnames. Schattingen over de return on investment voor Warburg Pincus liggen volgens ingewijden rond de 3x; Warburg Pincus wil niet reageren.

Als juridisch adviseurs van de koper treden op Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP en Osler, Hoskin & Harcourt LLP. Financieel advies werd ingewonnen bij JP Morgan en Goldman Sachs. Bausch & Lomb werd bijgestaan door Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP.

In een reactie op de deal laat CEO J. Michael Pearson van Valeant weten dat hij bijzonder blij is zijn bedrijf met Bausch & Lomb te kunnen verrijken. "Een ideale strategische fit voor onze eigen business, waarmee we een wereldleider worden in dermatologie en ooggezondheid."

Brent Saunders, CEO van Bausch & Lomb zegt dat de deal een mooi vervolg is op de weg die Bausch & Lomb is ingeslagen. "Nieuwe producten zijn gelanceerd, we hebben een robuuste pipeline gebouwd, zijn nieuwe markten gaan ontginnen en hebben relaties verstevigd. De overname is het bewijs dat er de afgelopen jaren veel waarde is toegevoegd."

Het Amerikaanse Bausch & Lomb werd in 1853 opgericht door twee Duitse immigranten: John Jacob Bausch en Henry Lomb. Het grote succes kwam tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, toen de prijzen voor goud en Europees hoorn enorm stegen en de Bausch & Lomb brillen, gemaakt van Vulkaniet, daarom enorm populair werden. 

Op de foto: John Bausch & Henry Lomb (tweede helft 19e eeuw)

Gerelateerde artikelen