Wakibi noteert vijf miljoen aan verstrekte microkredieten

98 procent van de kredieten wordt terugbetaald en opnieuw ingezet.

Stichting Wakibi, verstrekker van microkredieten aan ondernemers in ontwikkelingslanden, heeft deze maand de mijlpaal bereikt van vijf miljoen euro aan microkredieten die verstrekt is voor de financiering van in totaal 87.488 projecten. De microkredieten worden door de ondernemers gebruikt voor het starten en/of de groei van de bedrijven, met als doel financiële onafhankelijkheid en armoedebestrijding.

De vijf miljoen euro aan kredieten is verstrekt aan ondernemers in 86 landen en vijftien verschillende sectoren, van eenmansbedrijven tot groepen en corporaties. De regio’s waar Wakibi de meeste ondernemers steunt zijn Afrika (32%), Azië (30,6%) en Zuid-Amerika (13,6%). De meeste microkredieten gaan naar de landbouw (29%), voedsel (19%) en verkoop (13%). 

 De vijf miljoen euro aan verstrekte microkredieten is het resultaat van de inzet van ruim 4400 uitleners, samenwerkingspartners en 65 vrijwilligers. Wakibi Wakibi stimuleert onder uitleners een circulaire geldstroom om zoveel mogelijk projecten te kunnen steunen met de opgehaalde financiering. 98 procent van de leningen die zijn verstrekt via de stichting worden door de ondernemers volledig terugbetaald. 

Dit geld stroomt terug in de Wakibi-accounts van uitleners, waarbij zij de keuze hebben om het opnieuw uit te lenen. Zo maken zij met één bedrag meer impact. In totaal is er de afgelopen elf jaar ruim 1.2 miljoen euro uitgeleend waarvan het overgrote deel opnieuw is ingezet. Zodoende is de mijlpaal van vijf miljoen euro aan verstrekte microkredieten gerealiseerd. Tachtig procent van de verstrekte microkredieten gaat naar vrouwelijke ondernemers. 
 

Gerelateerde artikelen