Wakawaka krijgt notering op MKB-beurs

Wakawaka, producent van zonnebloemgele zaklampen en powerbanks die werken op zonne-energie, krijgt een notering aan MKB-beurs Npex. De 2,5 miljoen euro die het bedrijf op denkt te halen, is bestemd voor vergroting van het werkkapitaal, marketing en ontwikkeling van nieuwe generatie powerbanks en (zak)lampen, zo meldt de Haarlemse onderneming.

Wakawaka werd in 2013 opgericht door duurzaam ondernemer Maurits Groen en Camille van Gestel. Het bedrijf bracht toen de eerste kwalitatief hoogwaardige robuust uitziende lamp op de markt op zonnecellen.

Wakawaka, dat in het Swahili 'helder licht' betekent, zegt De laatste 5 jaar meer dan 1,3 miljoen mensen in zogeheten off-grid gebieden geholpen aan licht en stroom op basis van zonne-energie. Deze mensen waren daarvoor nog vaak afhankelijk van gevaarlijke  kerosinelampen en kaarsen.

Het bedrijf met vestigingen in Haarlem, San Francisco en Kigali (Rwanda), reserveert van de verkopen een substantieel bedrag dat besteed wordt aan projecten om wereldwijd mensen te voorzien van solar-oplossingen.

Dankzij een forse uitbreiding van het distributienetwerk naar in totaal 1000 verkooppunten zal naar verwachting in 2018 de omzet stijgen van circa €5 miljoen in 2017 naar €6,7 miljoen in 2018. Verwacht wordt dat de verkopen in 2020 oplopen tot €14,5 mln. Na een periode van verlies wordt voor 2018 een licht positief operationeel resultaat verwacht dat de komende twee jaar verder kan stijgen richting €2 miljoen.

Na de emissie hebben oprichters Camille van Gestel en Maurits Groen beiden een belang van 17,64% in Wakawaka, zo meldt Het Financieele Dagblad.

 

 

Gerelateerde artikelen