Waarom TMT de Nederlandse overnamegolf blijft aanjagen

Hoewel de M&A-markt als geheel iets lijkt te sputteren, gaan overnames in de sector TMT nog wel onverminderd hard door. Jeroen Valk van EY legt uit waarom.
 
De wereldwijde fusie- en overname markt is booming. Het jaar 2015 verbrak alle records met het hoogste aantal transacties gecombineerd met de hoogste transactiewaarde ooit (17.739 transacties met een totale waarde van 3.5 biljoen euro). Hiermee was er in 2015 ook meer M&A activiteit dan in 2007, het tot noch toe geldende recordjaar. De M&A markt heeft zich dan ook volledig ontdaan van de impact van de economische crisis, hetgeen niet enkel is terug te zien aan het aantal en de waarde van deals maar ook aan de bijbehorende waarderingskenmerken.
 
Technologische ontwikkelingen zijn hierin een belangrijke drijvende factor; wat betreft M&A activiteit in de TMT markt (3.996 transacties met een totale waarde van EUR 421 miljard) werd in 2015 eveneens een record gevestigd, met een toename in waarde van 11% ten opzichte van het vorige record dat dateert uit 2000 – het jaar dat vooraf ging aan het barsten van de ‘dotcom-bubble’. 
Technologie binnenhalen
Nederlandse bedrijven zien technologische innovatie als belangrijke stoorzender van het bedrijfsmodel en het binnenshuis halen van bedrijfskritische technologieën is dan ook één van de belangrijkste redenen om een overname te overwegen. In 2015 resulteerde dit in meer dan 250 transacties in de Nederlandse TMT sector. Bovendien zijn middelgrote Nederlandse (technologie) bedrijven in toenemende mate in trek bij buitenlandse partijen, mede dankzij de dalende euro en het innovatieve en ondernemende karakter van de Nederlandse economie.
 
Hiernaast is er een consolidatieslag gaande in enkele specifieke TMT sub-sectoren. Met name traditionele media- en telecombedrijven zien beperkte organische groeimogelijkheden, hetgeen deze partijen dwingt om additionele groei in aanpalende markten te acquireren alsook om middels acquisities het huidige business model veilig te stellen.  
Voor komend jaar verwachten wij dat de interesse in overnames onverminderd aanwezig zal zijn, waarmee 2016 zich kan ontwikkelen tot het nieuwe recordjaar (blijkt uit EY’s 13e Global Capital Confidence Barometer). De huidige economische situatie vormt een belangrijke basis voor de actieve overnamemarkt. De aanhoudend lage rente, toenemende bancaire kredietverstrekking en de zoektocht van private equity naar rendement vormen de belangrijkste factoren die bijdragen aan een positieve toekomstverwachting voor de wereldwijde M&A markt. 
Group of Butchers gestrand
In lijn met deze verwachting duidt een sterke start van de Nederlandse M&A markt in 2016 op een voortzetting van 2015. EY M&A, dat betrokken is bij een groot aantal verkoopprocessen in het mid-market segment, ziet echter ook enige tekens van stagnatie. Uit geruchten blijkt namelijk dat een aantal ogenschijnlijk kansrijke processen zijn gefaald, waaronder de verkoopprocessen van Group of Butchers, HAK en Hans Anders, veelal veroorzaakt door een verschil in waarderingsinzicht tussen verkoper en potentiele kopers.
 
M&A activiteit in de TMT markt lijkt hier vooralsnog immuun voor. Zo werd recent onder andere Conclusion verkocht aan NPM Capital door Gilde Equity Management voor een EBITDA multiple van meer dan 10x, werd Vancis verkocht aan Strikwerda en is KPN onverwijld op overnamepad (recente acquisities van RoutIT en Dekatel). Dit blijkt uit onderzoek van EY TAS naar de TMT M&A activiteit in Nederland gedurende het eerste kwartaal van 2016 (rapport ‘TMT M&A Quarterly Update 2016Q1’). 
Waarom blijft TMT hot?
De TMT markt blijft onverminderd in trek bij zowel strategische kopers als private equity. Technologie is in toenemende mate de driver van de mondiale economie en wordt steeds belangrijker voor bedrijven in uiteenlopende sectoren. Zo is de penetratie en impact van cloud niet meer te stoppen, hetgeen zorgt voor nieuwe generatie software en veranderende bedrijfsmodellen; organisaties zitten al in de cloud of ondergaan een transitie naar de cloud.
 
Circa 70-80% moet nog naar de cloud, hetgeen met toenemende datageneratie zorgt voor veel groei. Hiernaast is het de verwachting dat de wereldwijde markt rondom Internet of Things (IoT) toeneemt tot een grootte van EUR 275 miljard in 2020. Dit zal naar verwachting resulteren in een verdere toename en interesse naar overnames van IoT-dienstverleners en bijbehorende ‘connected devices’ waarbij de immense hoeveelheid (big) data in de cloud wordt opgeslagen.
 
Partijen die zich in het middelpunt hiervan begeven kunnen rekenen op aanzienlijke belangstelling, relatief hoge transactie-multiples en zijn de stuwende kracht met betrekking tot consolidatie, groei en rendement. Ten opzichte van een relatief beperkte traditionele interesse, springt nu ook private equity hier duidelijk op in. Naast strategen kijken tegenwoordig echter alle gerenommeerde private equity partijen actief naar investeringsmogelijkheden binnen de TMT sector.
 
Gedurende de komende maanden verwachten wij een niet aflatende stroom aan transacties. Wij zijn er klaar voor!  
 
Gerelateerde artikelen