Waarom Nordian Capital investeert in OpenLine

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:26
Er wordt veel over private equity gesproken. Politici, economen, lobbyisten, toezichthouders, vakbondsleiders, iedereen vindt iets. Maar de sector zelf? Die laat weinig van zich horen. “Ik denk dat het belangrijk is dat private equity huizen meer laten zien waar ze mee bezig zijn,” zegt Patrick Groeneveld van investeringsmaatschappij Nordian Capital Partners. We spreken daarom met hem af om over Nordian’s nieuwste investering te praten.
De vijfde investering van Nordian Capital Partners in hun fonds II is een feit. Het gaat om de acquisitie van Open Line, een bedrijf dat de afgelopen jaren een vooraanstaande marktpositie heeft verworven in de Nederlandse ICT-markt. Met trots en ambitie spreekt Patrick Groeneveld, managing partner bij Nordian, over de potentie van de nieuwe investering, die hij samen met zijn collega’s Ronald van der Heide en Caspar Mutze heeft gedaan. “We willen tot de top 5 van Nederland gaan behoren.”
 
Open Line is een specialist in het ontwerpen, realiseren en beheren van ICT-infrastructuren en cloudoplossingen. De onderneming heeft ruim 150 medewerkers en groeit gestaag. Meer dan 30.000 eindgebruikers maken gebruik van de diensten. Het bedrijf beschikt over twee professionele tier-3 datacenters die dubbel ontsloten zijn. Open Line kent verschillende contractvormen zoals consultancy, managed services en projecten. Het bedrijf genereert een omzet van circa 35 miljoen euro. 
De oude eigenaren – de directie en een investeerder – maakten de eerste groeispurt van het bedrijf mee maar wilden voor de tweede groeifase een deel verkopen. Bij de transactie heeft Nordian een significant belang gekregen, heeft de directie een doorrol gerealiseerd en hebben een aantal managers de gelegenheid gekregen om voor het eerst een belang te verwerven. De deal is gefinancierd met een combinatie van equity en bankfinanciering. 
Lead via Deloitte  
“Bij Deloitte Corporate Finance gaven we aan dat we mogelijke interesse hadden in bedrijven die actief zijn de ICT-sector,” legt Groeneveld uit. “Deloitte kwam toen met Open Line als potentiële acquisitie. Het bedrijf was daarvoor nog niet op de radar gekomen van investeerders. Na een limited auction met een klein aantal bieders, koos het management van Open Line al snel voor ons.” Open Line is een relatief kleine investering voor het tweede fonds van Nordian Capital, dat 300 miljoen euro groot is, laat Groeneveld weten zonder verder in te gaan op financiële details. “Maar vanwege het groeipotentieel, dat zich in de laatste jaren al heeft bewezen, hebben wij de investering doorgezet.” 
De ICT-dienstverlener groeit hard. Ieder jaar stijgt het aantal werknemers om de groei bij te kunnen benen. De voorspellingen geven aan dat de markt voor cloudoplossingen de komende jaren hard blijft groeien en dat dat Open Line goed gepositioneerd lijkt te zijn om van deze groei te profiteren. “Markt analisten verwachten dat de markt van ICT-uitbesteding ieder jaar met 20% tot 25% gaat groeien,” weet Groeneveld.
 
Op dit moment beheren veel bedrijven, vooral in het MKB, nog zelf hun ICT-infrastructuur. Grotere internationale bedrijven zijn de afgelopen jaren al overgegaan tot het uitbesteden van het beheer van hun ICT infrastructuur. De verwachting is dat de komende jaren MKB-bedrijven ook zullen overgaan tot uitbesteding. Deze uitbesteding wordt dan via cloudoplossingen (dit is het beheer van de ICT infrastructuur via internet in data-centers van derden) aangeboden aan bedrijven. 
 

 

 
Bij de uitbesteding van het beheer van hun ICT infrastructuur hebben bedrijven de keuze om dit te doen via de public- of private cloudoplossingen. In de publieke cloud wordt een server, waarop de ICT-infrastructuur draait, gedeeld met anderen. Deze server wordt gemanaged en is in het bezit van grotere mondiale partijen, zoals Amazon of Google. Het voordeel van de publieke cloud is dat het met name goedkoop is vanwege de grote schaalbaarheid. Maar er kleven ook nadelen aan de publieke cloud omdat de te beheren data wereldwijd op onbekende servers worden bewaard en er geen goede service bij wordt geleverd. “Bij een publieke cloud weet je helemaal niet waar de server zich bevindt, dit kan overal ter wereld zijn, waarschuwt Groenveld.”
Naar de private cloud 
Het alternatief voor de publieke cloud is de private cloud. In de private cloud worden volgens Groeneveld meer klantspecifieke oplossingen aangeboden en kunnen de gebruikers rekenen op ondersteuning en service. “Open Line biedt deze private cloud oplossingen door gebruik te maken van 

hun eigen data centers in Nederland ,” legt Groeneveld uit. “In plaats van dat de klant de server dan met iemand deelt, krijgt hij van Open Line zijn eigen server. Dat wordt heel concreet. De server staat in een van de datacenters van OpenLine, het is van die klant. Je kunt het aanraken als je dat zou willen.” 
De noodzaak om de ICT-infrastructuur uit te besteden wordt ook vanuit de wet aangedreven. MKB-bedrijven krijgen namelijk te maken met regelgeving op het gebied van data-veiligheid. Dat is zeker het geval bij MKB-bedrijven in de publieke sector, zoals gemeentes en zorginstellingen. Zij zijn soms zelfs wettelijk verplicht om hun data te laten beheren in datacenters binnen de eigen landsgrenzen.  
Sinds 1 januari van dit jaar is er bovendien een wet aangenomen die bedrijven (zowel in de publieke als private sector) verantwoordelijk houdt voor een datalek, ook als deze data gehackt (digitaal inbreken) blijken te zijn. De verwachting is dat bedrijven er daarom steeds vaker voor gaan kiezen om het beheer van data te laten doen door professionele partijen die de laatste ontwikkeling op het gebied van veiligheid kunnen bieden. 

Beste uit de bus 
Naast een eigen server, bieden ICT-dienstverleners als Open Line ook service. “Open Line kun je direct bellen als er problemen zijn of als je advies nodig heb over uitbreidingen of toevoegingen in de ICT infrastructuur.” Groeneveld wijst op een onderzoek van Giarte, een onderzoeksbureau op het vlak van ICT-dienstverlening. Jaarlijks houdt Giarte een enquête waarin het meet welk bedrijf de beste IT-service verleent. “Hierin kwam Open Line naar voren als speler in de kopgroep als het gaat om klantgerichte service.”
De managing partner van Nordian schetst een voorbeeld van specifieke klantoplossingen die Open Line biedt aan zijn klanten: “Stel dat een medische instelling besluit om zijn röntgenfoto’s niet meer in enveloppen te versturen maar digitaal. Welke internetsnelheid is daarvoor nodig? Hoeveel data-capaciteit moet er beschikbaar zijn? Hoe wordt dat beveiligd? Daar komt een totaaloplossing uit die weer anders is dan bij bijvoorbeeld een gemeente-instelling. Open Line adviseert hierover en kan deze totaaloplossingen op maat aanbieden. Het is in die zin veelzeggend dat het grootste gedeelte van het personeel van Open Line hbo+ is. Dat komt doordat een groot deel van de werkzaamheden bij het bedrijf bestaat uit adviseren over oplossingen die het beste passen bij het business model van de klant.”
Meer kantoren openen 
De toekomst van de ICT-uitbestedingsmarkt ziet er rooskleurig uit. Maar wat zijn de doelstellingen van Open Line zelf? Het bedrijf uit Maastricht is sterk aanwezig in het zuiden van Nederland maar Nordian wil Open Line helpen met uitbreiding naar het hele land. “Het doel is om tot de nationale top 5 te behoren op het gebied van ICT-uitbesteding. Dan moet je denken aan een omzetverdubbeling binnen een aantal jaren. Mede door de goede positionering van Open Line in de markt heeft het bedrijf een goede kans dat dit ook gaat lukken. We gaan onder meer sales- en servicekantoren openen, zodat het bedrijf een meer landelijke dekking krijgt.”

Open Line moet met steun van zijn nieuwe eigenaar naar de tweede groeispurt. De volgende “S-curve” noemt Groeneveld dat. “Omdat de markt van ICT-uitbesteding tussen de 20% en 25% groeit, moeten we meteen in de hoogste versnelling schakelen om optimaal op deze groei in te kunnen spelen. Gelukkig staat het bedrijf al goed. Het huidige management, dat aanblijft, heeft het bedrijf bekwaam door de eerste groeifase geleid en zal ook een leidende rol vervullen in de volgende groeifase.”
Naast groeikapitaal, denkt Nordian zijn nieuwe deelneming ook op weg te kunnen helpen met een verdere professionalisering van de organisatie. Goed zijn in je vak is één ding, maar het runnen van een groeiende organisatie is het tweede. “We hebben al veel ervaring met het ondersteunen van groeiende bedrijven. Belangrijk is hierbij bijvoorbeeld dat de financiële rapportages goed in orde zijn maar ook dat het bedrijf op groei gerichte beslissingen durft te nemen. Ik denk dat we Open Line daarbij kunnen helpen.”
Schuin oog op buy and build 
Nordian gaat iedere maand met het management van Open Line om de tafel zitten om de voortgang te bespreken. Groeneveld verwacht dat het bedrijf met organische groei de omzet mogelijk kan verdubbelen. “We houden een schuin oog op buy and build. Misschien dat er wat kleine spelers zijn die we erbij kunnen kopen. Maar zoals het er nu naar uitziet kan Open Line het op eigen krachten mogelijk redden.” 
Een belangrijk aspect was het vertrouwen winnen van het management van Open Line. De verkopende eigenaren en het management moesten ook overtuigd worden dat wij de juiste partner waren voor de volgende groei fase van het bedrijf. Dan gaat het om verbinding maken. “Dat hebben we voorzichtig aangepakt. Ik ben bewust van het imago dat de private equity sector op dit moment heeft,” vertelt Groeneveld. “In gesprekken met het management en de vorige eigenaren hebben wij dan ook onder meer geprobeerd deze vooroordelen weg te nemen. Dat is gelukt. Er is wederzijds vertrouwen en is er gezamenlijke energie om het bedrijf in de toekomst verder te laten groeien.
Hoe zit het eigenlijk met de ICT-infrastructuur van Nordian zelf? “Die zit ook in de private cloud,” zegt Groeneveld met een glimlach. “Nog niet bij Open Line”. 
Gerelateerde artikelen