Waarom Henk & Ingrid wel móéten beleggen in private equity

We kunnen niet anders, is eigenlijk de boodschap van Robin Fransman. De slotspreker van het PE Summit legt op 8 juni uit waarom retailbeleggers in de toekomst meer móéten en zúllen gaan beleggen in private equity. “Liquiditeit is zwaar overschat.”
Robin Fransman, een van de betere economiecommentatoren van ons land en auteur van het boek Sparen is geen Deugd, doet woensdag het slotwoord op het Private Equity Summit.
 
Nadat investeerders, bankiers en advocaten de hele middag met elkaar hebben besproken hoe private equity de BV Nederland versterkt, vertelt Fransman waarom private equity ook van vitaal belang wordt voor de portemonnee van Henk & Ingrid. 
 
“Nu pensioenfondsen niet meer willen, moeten we zelf maar beleggen in private equity,” zegt Fransman als we hem telefonisch vragen naar een paar ongenuanceerde quotes. Hartstikke waar natuurlijk. Bovendien kunnen pensioenfondsen – met zulke dekkingsgraden en miserabele rentestanden – nooit dat biertje of baco’tje na ons 65ste nog voor ons beskostigen. 
De oplossing: zelf beleggen in de asset class die al decennia lang de meeste rendementen oplevert (na wijn dan). Een probleempje: private equity is private en daardoor moeilijk in te wisselen voor stuivers. In tegenstelling tot de snelle obligatie- en aandelenfondsen zit je vermogen bij deze lange termijninvesteerders zeker 5 jaar vast. Maar goed, "liquiditeit is zwaar overdracht,” repliceerde Fransman werderom met een prikkelende stellingname. 
Oké, oké. Stel dat we 8 juni overtuigd worden en massaal ons spaargeld brengen naar het dichtsbijzijnde participatiehuis … Dan is er toch altijd nog die starre toezichthouder met zijn risicometers en zorgplichtmanifesten? "Met toezichthouders komt het goed, geloof me."
We zijn benieuwd. Robin Fransman (Head Financial Sector De Argumentenfabriek) spreekt van 17:30 tot 18,15 op het Private Equity Summit als afsluitende keynote. Wees welkom.

Eerder betoogde Fransman al om zo snel mogelijk de hypotheek af te lossen ten koste van de pensioenpremie 

Related articles