Waarom EY stevig inzet op HVG en EY Law
Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:32
HVG wil onder de vleugels van EY uitbreiden. We bezoeken Matthijs Driedonks, de kersverse M&A-partner bij dit advocatenkantoor. “EY heeft kantoren over de hele wereld waar lawyers letterlijk en figuurlijk kunnen inpluggen.”
Matthijs Driedonks is sinds afgelopen juli partner geworden bij HVG en leidt daar het Amsterdamse M&A team. HVG zit verder in Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven Brussel, New York – en binnenkort aan de East Coast. Daarnaast heeft HVG een strategisch samenwerkingsverband met EY Tax waardoor het onderdeel is van het wereldwijde EY Law netwerk. EY en HVG bieden actief elkaars diensten (juridisch, fiscaal en financieel) aan bij hun klanten, werken in dezelfde kantoorpanden en gebruiken dezelfde brandingkleuren. Ook delen zij diverse faciliteiten.
De mondiale top van EY heeft recent besloten om meer gas te geven op de groei van haar juridische dienstverlening en daarmee op de alliantie met HVG, die al 16 jaar bestaat. “Het internationale bestuur van EY gaat meer inzetten op legal services onder de EY Law vlag en de samenwerking met de aangesloten advocatenkantoren,” vertelt Driedonks. “We merken namelijk dat cliënten behoefte hebben aan een one-stop-shop. Dus als een klant zich bij EY laat adviseren over de financiële of fiscale aspecten van een overname, dat die klant dan binnen dezelfde muren terecht kan voor hoogstaand juridisch advies op gebied van M&A.”
HVG is zo’n aangesloten advocatenkantoor met ruim 175 advocaten en notarissen, waarvan een kleine 150 in Nederland. De M&A-afdeling van HVG met 30 advocaten is in omvang niet kleiner dan die van bijvoorbeeld De Brauw, Houthoff en NautaDutilh. De ambitie van HVG is in samenwerking met EY Law te groeien. “Ik denk dat we over 5 jaar een stuk groter zijn in Nederland en daarbuiten,” voorspelt Driedonks. “Met de slagkracht van EY, een wereldwijde organisatie die miljarden omzet per jaar draait, kan er veel gebeuren in de legal dienstverlening. Er wordt flink geïnvesteerd in mensen, digitalisering, IT en nieuwe innovatieve legal services.”
HVG gaat volgens Driedonks meer gebruiken maken van het internationale en nationale netwerk van EY, plus de infrastructuur die daarbij hoort. “EY heeft kantoren over de hele wereld waar lawyers letterlijk en figuurlijk kunnen inpluggen. Die hele infrastructuur ligt er al. Zo helpen wij niet alleen onze bestaande eigen klanten maar krijgen we ook veel werk vanuit de verschillende afdelingen het netwerk van EY. Wij volgen de EY-klanten waar dat nodig is. Dat is een groot voordeel. Daarnaast heeft het wereldwijde EY Law netwerk kantoren in 75 landen met meer dan 1700 lawyers. Dat is meer “truly global” dan menig Magic Circle firm.”
Toen Driedonks, die hiervoor 12 jaar bij Allen & Overy werkte als M&A advocaat, werd gebeld door HVG kende hij het kantoor nog niet zo goed. “A&O richt zich op grote cross border deals en public M&A terwijl de focus van HVG meer op de private mid-market M&A ligt.”
De groeiambitie van HVG en de baanpropositie deden de 38-jarige advocaat besluiten om de overstap te maken. “Het is ontzettend gaaf om met zoveel EY-disciplines samen te kunnen werken, dat is echt onderscheidend. Er is in dit huis heel veel sectorspecifieke kennis. Als mijn cliënt een overname in de zorg wil doen, kan ik binnen no time een groot team van health care advocaten en consultants raadplegen en samenstellen. Naast juridisch advies, kan ik de klant nu ook advies bieden op het gebied van onder meer energie, zorg, restructuring, tax, en financial. Dat is onze unieke multi-disciplinaire aanpak. Allemaal met één aanspreekpunt, in één rapport en op één factuur: de one-stop-shop. Dat is ons concurrentievoordeel.”
Verder vond Driedonks het een mooie kans dat HVG hem als relatief jonge advocaat aanbood om equity partner te worden bij het kantoor.
Driedonks is zeker niet de enige advocaat die naar HVG/EY Law is gehaald om het kantoor te versterken. “Zelf ben ik mede gerecruit door Richard Norbruis, die twee jaar geleden van Freshfields, waar hij 14 jaar werkte, naar EY Law is gegaan. Ook komt er jonge medewerkster van A&O mee naar HVG en haalt HVG en EY Law de afgelopen tijd veel advocaten binnen van de Magic Circle firms zoals van Clifford Chance, A&O en Linklaters.”
De leading M&A partner van HVG Amsterdam benadrukt dat hij het belangrijk vindt dat zijn team breed geïnteresseerd is. “Hier op tafel liggen standaard de Financial Times, Het Financieele Dagblad en The Economist. Ik vind het belangrijk dat de advocaten zich kunnen inleven in de klant. Onder de huid van de cliënt kruipen. En dat kan alleen als er ook een goede algemene kennis is van de wereld waarin waar de cliënt opereert. Alleen dan begrijp je elkaar en ben je in staat de cliënt effectief te bedienen.”
Twee andere van de Big Four-kantoren – onder de namen Deloitte Legal en PwC Legal – bieden ook juridisch advies aan in Nederland. In tegenstelling tot HVG zijn dat geen advocatenkantoren waardoor ze bijvoorbeeld niet procesbevoegd zijn en niet vallen onder de regels van de Orde van de Advocaten. Ook heeft HVG een eigen notariaat – iets dat de de rest van de Big Four niet tot zijn beschikking heeft.
Hoe zit dat precies met de samenwerking tussen HVG en EY? Mag dat wel van de toezichthouder? “We zijn niet geïntegreerd als één bedrijf, maar hebben wel een geïntegreerde approach naar de cliënt.” legt Driedonks uit. “Ten eerste dragen we niet dezelfde naam, alleen het grafische deel van ons logo en kleur zijn hetzelfde. Daarnaast kunnen we wel naar elkaar doorverwijzen maar kunnen we absoluut niet in elkaars dossiers kijken. HVG heeft een zelfstandige praktijk.”
Er is veel regelgeving die belangenverstrengeling moet voorkomen waardoor Big Four kantoren maar zeer beperkt non-audit diensten (zoals tax, consultancy of legal) mogen aanbieden aan een bedrijf wanneer het voor die onderneming als accountant optreedt. “It’s all-in the game, maar soms is dat wel jammer. We mogen bijvoorbeeld geen juridisch advies geven aan ABN Amro omdat EY hun accountant is, behalve juridische support van de audit. Gelukkig is meer dan 50% van de cliëntenportfolio van EY non-audit cliënten waarvoor geen beperkingen gelden. Ook is er een verplichte accountantsroulatie, wat weer mogelijkheden biedt.”
De partner geeft aan dat de Chinese walls zeer strikt aanwezig zijn in de hoogste toren aan de Antonio Vivaldistraat en andere HVG vestigingen. “De geheimhoudingsplicht bij advocatenkantoren, en zeker ook HVG, is mega streng. Ik ben bijna een week bezig geweest om hier door de interne onafhankelijkheidscontroles te komen.”
De EY-cliënt krijgt HVG-diensten er volgens Driedonks dus bij als hij er zelf voor kiest. “Het is als een soort menukaart. De klant kiest zelf van het menu wat hij wil hebben, heeft één aanspreekpunt en rekent één bonnetje af.”