“Waarderingen omhoog in booming M&A markt”

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:27
Corporate finance-adviseur Istvan Csejtei en Transaction Services-adviseur Maarten van de Pol, van de PwC Deals-praktijk zien de hausse op de overnamemarkt doorzetten. “Onze transactie-pijplijn is goed gevuld en onze due diligence teams zijn vol bezet” aldus Maarten van de Pol. “Als het zo doorgaat, gaat 2016 het recordjaar 2015 overtreffen.”
Door de grote kooplust, aangewakkerd door de zoektocht naar rendement van beleggers en ondernemingen, zijn de waarderingen die in de M&A-markt betaald worden verder omhoog gekropen. Voor kwaliteitsondernemingen worden er weer – zoals voor de crisis – stevige multiples betaald. Zowel strategen als private equity partijen zijn volop aan het acquireren, de betaalde prijs reflecteert factoren zoals marktpositie, de strategische fit en toekomstperspectief. Hierbij geldt vaak dat een ogenschijnlijk dure overname achteraf vaak een fantastische deal kan zijn.
De Deals-praktijk van PwC heeft de afgelopen 12 maanden meer dan 75 Nederlandse deals begeleid. Istvan Csejtei en Maarten van de Pol zijn bij veel van deze transacties betrokken. Zo was Csejtei onder meer door het failliete Imtech ingehuurd bij de verkoop van drie dochterbedrijven.

Belangrijke voorwaarde
Een belangrijke voorwaarde voor een goed verkooptraject is volgens de dealmakers van PwC Advisory dat er strategische interesse is van een partij. “Als er geen strategen meebieden, is dat vaak geen goed teken,” legt Csejtei (foto rechts) uit. “Het is voor de competitieve dynamiek goed een aantal strategen in de running te hebben. Uiteindelijk koopt ook private equity met de gedachte dat het bedrijf ooit een keer aan een strateeg kan worden doorverkocht.”
Ook op macro-niveau is het belangrijk dat er voldoende strategen actief zijn. “Door de bereidheid van banken om te financieren waren in 2006 en 2007 voornamelijk de private equity investeerders actief op de M&A-markt,” weet Csejtei. “Corporates hadden het nakijken omdat ze de prijzen die financiële investeerders boden niet konden betalen.”
Record aan cash
Corporates staan niet meer langs de zijlijn maar hebben hun investeringen in M&A de laatste jaren flink opgeschroefd. Goed nieuws voor verkopers. Van de Pol (foto links): “Naast dat grote bedrijven hebben gedeleveraged, is ook het vertrouwen onder bestuurders toegenomen. Ook helpt het dat bedrijven ontzettend veel cash op hun balans hebben. Nog nooit in de geschiedenis hadden Amerikaanse en Europese bedrijven zoveel liquiditeit beschikbaar. Apple beschikt over meer dan 200 miljard dollar, 

Google ongeveer 70 miljard. Deze bedrijven kunnen vrijwel elk bedrag op tafel leggen voor een overname als zij vinden dat de kandidaat bij hun past. Dat is anders bij private equity firma’s, die gebonden zijn aan een fondsstructuur en vaak een kortere termijn rendementseis hebben.”
De prijsniveaus zijn door deze ontwikkelingen flink opgelopen. En ga als private equity investeerder maar eens meebieden in een veiling waar Google participeert. “Bedrijven kunnen zich een strategische premie veroorloven bij een overname terwijl financiële kopers de business vaak stand-alone in handen krijgen,” merkt Van de Pol op. “Als je met dezelfde conservatieve bril van 2010 nu probeert te kopen, gaat je dat waarschijnlijk niet lukken” voegt Csejtei toe.
Wel profiteren private equity investeerders ook van het hoge prijsniveau via hun bestaande portefeuille. “Veel partijen drukken nu op de exitknop,” constateert Csejtei. “Er zijn nog steeds ondernemingen in de portefeuilles die door tegenvallende resultaten en belangstelling niet eerder verkocht konden worden. Nu is het tijd om gebruik te maken van de verkopersmarkt.” Daarom kenden 2014 en 2015 een record aan exits door private equity. 
Goedkoop niet per se het beste
Is het een probleem dat de betaalde multiples stijgen? Csejtei vindt van niet. “Of je nou 6 keer of 12 keer ebitda betaalt, uiteindelijk gaat het er om wat het bedrijf of het bedrijfsonderdeel over 5 jaar waard is. De economische vooruitzichten zijn in het algemeen beter dan een jaar of 3 geleden. De goedkoopste deal is niet per se de beste deal.” 
Van de Pol voegt toe dat ontwikkelingen in M&A niet louter door financiële aspecten, zoals de mate van financiering of de winstniveaus worden bepaald, maar ook door megatrends. “Trends op het gebied van technologie, demografie, regulering en milieu hebben veel invloed op M&A. Oude business modellen verdwijnen, waar nieuwe ontstaan. In een wereld die snel verandert, is het niet verstandig om enkel naar financiële waarden te kijken. De meest succesvolle overnames zijn veelal die transacties waarbij de unieke competenties of kernkwaliteiten van de koper kunnen worden toegepast op de overnamekandidaat, of vice versa.”
 
Istvan Csejtei en Maarten van de Pol
PwC Advisory kijkt volgens de twee adviseurs verder dan alleen de financiële aspecten van een transactie. “PwC is internationaal actief en bedient veel sectoren,” zegt Van de Pol. “Ook kunnen wij veel verschillende consultancy-specialismes intern raadplegen, zoals forensic research en tax, maar ook ons deals strategy team en Strategy&, het voormalige Booz&Co, om de strategische rationale van een transactie te beoordelen. Daardoor zijn wij in staat om op een holistische manier M&A-advies te geven. Dat is erg belangrijk in deze globaliserende wereld waarin niets meer op zichzelf staat.”
 
Gerelateerde artikelen