Waarde M&A-markt Nederland in 2018 verdubbelt

De totale waarde van fusies en overnames in Nederland zal de komende twee jaar meer dan verdubbelen: van 25,5 miljard dollar vorig jaar naar ongeveer 61,1 miljard dollar in 2018. De forse toename komt na een terugloop van transacties ten gevolge van de Brexit.

De leave vote van de Britten heeft geresulteerd in een verminderd vertrouwen van Nederland in het bedrijfsleven binnen de eurozone. Dat concludeert advocatenkantoor Baker & McKenzie op basis van een deze week gepubliceerde analyse

Toch voorspelt het wereldwijde M&A-kantoor dat de fusie- en overnamemarkt snel zal aantrekken. Zo werden vorig jaar 447 deals gesloten, dit jaar zullen dat er 536 worden en in 2018 590 transacties. De rappe stijging valt toe te schrijven aan de sterk opgeveerde economie en het flexibele monetaire van de Europese Centrale Bank (ECB). 

Buitenlandse deals
Een belangrijke motor achter de groei van het fusie- en overnamevolume zijn de inkomende deals uit het buitenland. Die vertegenwoordigden vorig jaar met een bedrag van 18,9 miljard dollar nog 74,12 procent van het totale volume. Dit percentage stijgt naar 90,71 procent in 2017. Het vertrouwen in de M&A-markt is verder toegenomen, nu ook de storm na het Brexit-referendum is gaan liggen.

Europese beursgangen krabbelen op
Door de politieke onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn de IPO-inkomsten in Europa gedaald naar 26 miljard dollar in 2016. Dit is minder dan de helft van het totaal in 2015. In het VK daalden deze waarden nog meer, van 14,6 miljard dollar in 2015 naar 5,3 miljard dollar in 2016.

De verwachting is dat de IPO-activiteit in de eurozone dit jaar zal herstellen, dankzij investeringen uit het bedrijfsleven en het doorzetten van kwantitatieve verruiming (quantitative easing, QE) door de ECB. De totale waarde van beursgangen in Europa zal stijgen naar 48 miljard dollar in 2018. Het VK zal naar verwachting later volgen, zodra de situatie rondom Brexit duidelijker wordt.

 

 

 

Gerelateerde artikelen