Waakhond bezorgd over fusievrijheid in de zorg

De fusietoets in de zorg gaat van 55 naar 150 miljoen euro omzet.

Het besluit van minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) om fusies van middelgrote zorgbedrijven toe te staan zonder toets of ze daardoor niet te machtig worden, is slecht gevallen bij toezichthouder ACM. Volgens de ‘marktwaakhond’ haalt de zorgminister „een steen uit het zorgstelsel”. 

Dat meldt NRC. De ACM is bezorgd dat er te grote bedrijven ontstaan met een monopoliepositie. Ook Zorgverzekeraars Nederland deelt deze zorgen. De branchevereniging is bezorgd of betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg gediend zijn bij het besluit van de minister.

Zorgbedrijven met een gezamenlijke omzet van 55 miljoen euro en minstens tien miljoen elk moeten nu nog bij de ACM aankloppen om fusieplannen te laten toetsen. Kuipers maakte afgelopen week bekend de omzetdrempel voor de fusietoets te verhogen tot 150 miljoen euro gezamenlijk, en per partij tot minstens 30 miljoen. Dat is dezelfde drempel als buiten de zorg geldt. Ziekenhuizen met hun relatief hoge omzet vallen daardoor nog steeds onder het ACM-toezicht, maar de meeste oudereninstellingen, wijkzorgaanbieders en verpleeghuizen niet meer, bericht NRC.

De ACM heeft de afgelopen vijftien jaar gemiddeld negen middelgrote fusies in de zorg goedgekeurd en één afgekeurd, vervolgt de krant. Het besluit van de minister maakt de Nederlandse zorg aantrekkelijker voor private investeerders 

Het besluit van Kuipers is opvallend omdat de door hem geconsulteerde ACM er negatief over heeft geadviseerd. Daarnaast constateerde onderzoeksbureau AEF vorig jaar dat de verlaagde omzetdrempels bijdragen aan de bescherming van de mededinging in de zorg. 

 

 

Gerelateerde artikelen