VVD-voorzitter Henry Keizer verkoopt Frans dochterbedrijf aan voormalig ABN AMRO Capital

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:42
De in opspraak geraakte VVD-partijvoorzitter Henry Keizer heeft een Frans dochterbedrijf van de Facultatieve Groep verkocht aan Abénex Capital, voorheen het Franse onderdeel van ABN AMRO Capital. 

De Franse corporate-finance-adviseur Bryan Garnier & Co adviseerde het management van Hygeco bij het zoeken van een financiële partner om de management-buyout uit de Facultatieve Groep mogelijk te maken. Dat blijkt uit een persbericht van de adviseur. Zij vonden in Abénex Capital de kapitaalkrachtige partner. Abénax Capital is de nieuwe naam van de in 2008 verzelfstandigde Franse activiteiten van ABN AMRO Capital

Melding overname Hygeco door Abénex op website Bryan Garnier & Co

Keizer zou bedrijf 'niet in delen verkopen'
De Facultatieve Groep is een crematiebedrijf dat VVD-partijvoorzitter Henry Keizer samen met twee andere partners in 2012 heeft overgenomen. Nieuwssite Follow The Money (FTM) heeft Keizer al weken op de korrel omdat de overname ver onder de marktwaarde zou zijn betaald. Ook de verkoop van de Franse dochter is opvallend. Keizer zou bij de overname van de Facultatieve Groep in 2012 aan de verkopende vereniging beloofd hebben het bedrijf ‘de komende jaren’ niet in delen te verkopen. Om hoeveel jaar dat gaat wordt niet gespecificeerd door FTM. De verkoop is in mei 2017 bekend gemaakt, bijna vijf jaar na de overname van de Facultatieve Groep.

Wat Abénex Capital en het management voor Hygeco hebben betaald is onbekend. Hygeco heeft 340 mensen in dienst en een omzet van 31 miljoen euro in 2016. Volgens Bloomberg investeert Abénex in bedrijven met een waarde van 30 tot 500 miljoen euro in tranches van 10 tot 100 miljoen euro. Hygeco verzorgt thanatopraxie (een vorm van balseming) en vervoer van lichamen en opereert voornamelijk in Frankrijk. De laatste jaren is het bedrijf uitgebreid in Duitsland, Spanje en Groot Brittannië. 

Lees ook:
BDO, Deloitte en Borrie waardeerden crematoriumbedrijf Henry Keizer
VVD-voorzitter Henry Keizer legt tijdelijk functie neer
VVD-partijvoorzitter Keizer vindt overname zaak voor ledenraad en bestuur
VVD-voorzitter Henry Keizer koopt uitvaartbedrijf voor een 'schijntje'

Gerelateerde artikelen