VVD-voorzitter Henry Keizer koopt uitvaartbedrijf voor een ‘schijntje’ denkt Follow The Money

Partijvoorzitter Henry Keizer heeft voor de overname van crematoriumbedrijf Facultatieve Groep 12,5 miljoen euro betaald, terwijl het bedrijf in de boeken stond voor 31 miljoen euro. Dat schrijven onderzoeksjournalisten van Follow The Money. Maar hebben ze wel goed gerekend?

Volgens Keizer niet. In de overnamesom zouden de schulden niet meegenomen zijn. Dat zij hij in een reactie op de uitlatingen op het verzoek van tv-programma Nieuwsuur. Hierin concludeerde hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer dat de gang van zaken rond de overname ‘opmerkelijk’ was, omdat Keizer bij de onderhandelingen aan beide kanten van de tafel zat. Vrijdag wil hij de deal extra toelichten in een gesprek met de pers.

In het artikel worden de jaarverslagen van de leverancier van crematoriumbenodigdheden uitgediept. Hieruit blijkt dat de aandelen van het bedrijf in 2012 voor 31 miljoen euro in de boeken stonden, terwijl Keizer samen met met twee anderen het bedrijf kocht voor 12,5 miljoen euro. 

De 'Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie' is in 1874 opgericht om lijkverbranding mogelijk te maken. Beheermaatschappij De Facultatieve is de commerciële tak van de vereniging en omvat een internationaal netwerk van crematoria, verzekeraars en ovenfabrikanten dat met geld van de verenigingsleden is opgebouwd. Keizer gaf de leiding aan de Beheermaatschappij en was adviseur van de vereniging. De leden hebben ingestemd met de overname van de beheermaatschappij.

Lees ook: 
BDO, Deloitte en Borrie waardeerden crematoriumbedrijf Henry Keizer
VVD-partijvoorzitter Keizer vindt overname zaak voor ledenraad en bestuur
 
VVD-voorzitter Henry Keizer koopt uitvaartbedrijf voor een schijntje

Gerelateerde artikelen