Vorig jaar 330 miljard voor Amerikaanse start-ups 

Investeerders hebben vorig jaar een recordbedrag van bijna 330 miljard dollar gestoken in private start-ups in de VS. Dat is bijna een verdubbeling van wat er in 2020 naar jonge bedrijven ging.

Vorig jaar werden Amerikaanse start-ups voor een in totaal 166,6 miljard dollar opgekocht. Volgens de Financial Times wedijverden durfkapitalisten en andere investeerders dit jaar met elkaar om deals binnen te slepen. De kooplust werd vooral aangewakkerd door de vele beursnoteringen met hoge opbrengsten.

Investeerders bleken vorig jaar bereid om grote bedragen in relatief jonge bedrijven te steken. Ruim 190 miljard van het totale koopbedrag kwam uit financieringsrondes van meer dan 100 miljoen. 

Ondanks de hoge bedragen die investeerders bereid waren te betalen, hadden veel van de start-ups nog maar weinig omzet. Toch waren er kopers bij de vleet vanwege de sterke vraag naar bedrijfssoftware, e-commerceproviders en spelers in de farmacie.

Als voorbeeld verwijst FT naar Stytch, een twee jaar oude start-up met authenticatiesoftware. Het bedrijf zette een miljoen dollar om, maar investeerders boden een miljard op het bedrijf. Volgens de BVP Nasdaq Emerging Cloud Index worden beursgenoteerde softwarebedrijven verhandeld tegen ongeveer 16,4 keer de omzet.

Cryptocurrency-startups hebben ook de wind in de zeilen. OpenSea, een marktplaats voor non-fungible tokens, haalde maandag 300 miljoen dollar op onder leiding van de investeringsmaatschappij Paradigm. De waardering van het bedrijf steeg 1,5 miljard in juli naar 13,3 miljard nu.

 

Gerelateerde artikelen