Voordeelwinkelketen Action populairder dan ooit door: gesprekken over nieuwe financieringsronde onderweg

Onderhandelingen zijn gaande over een nieuwe lening die het oer-Hollandse koopjespaleis Action wil afsluiten met financiers, zo hebben bronnen aan het Financieele Dagblad laten weten.

Action telt zo'n 750 winkels in Europa en is vooral bekend van het voordelige assortiment aan allerhande artikelen, van woonaccessoires tot aan cosmeticaproducten. De koopjeswinkelketen sloot eerder dit jaar een lening van 1,2 miljard euro af. Volgens interne bronnen gericht aan het Financieele Dagblad zou daar nog een bedrag van 475 miljoen euro bijkomen. 

Opzienbarende groeispurt
Onder leiding van het Britse 3i is de groei van de Nederlandse voordeelwinkelketen sinds 2011 flink omhoog geschoten. Met name het openen van nieuwe winkels heeft een positieve uitwerking gehad op de opzienbarende groeispurt. De filiaalaantallen zijn in vijf jaar tijd gestegen van 269 naar zo'n 750 in zes Europese landen. Vorig jaar boekte Action een omzetgroei van 32 procent ten opzichte van 2014, waardoor de jaaromzet uitkwam op 2 miljard euro. Toen maakte voormalig CEO Ronald van der Mark, die het stokje op 1 januari 2016 overdroeg aan Sander van der Laan, bekend dat het door de realisatie van een nieuw distributiecentrum in Echt 5.000 extra banen heeft gecreeërd. 

Action betrad in 2015 voor het eerst ook de spulletjesmarkt in Luxemburg en Oostenrijk. In buurlanden België en Duitsland en Frankrijk is de discounter al enkele jaren actief. Het Hollandse bedrijf ontving erkenning in de vorm van de prijs voor Retailer of the Year Europe 2014-2015, terwijl het ook afgelopen keer (2015-2016) die award uitgereikt kreeg. 

Verkoop en beursgang
Afgelopen juni was er kortstondig speculatie dat 3i zijn driekwartsbelang in de discounter zou willen verkopen. Verschillende partijen zouden bij de Britten hebben aangeklopt om te informeren naar de Action-waarde. Deze geruchten werden ontkracht door de Britse investeerder. Beursambities waren er op dat moment ook niet. 

De successen van Action hebben de Britse investeringsmaatschappij, waar de Beneluxtak onder leiding staat van Pieter de Jong, veel goeds gebracht. Op het moment heeft 3i – volgens haar website – wereldwijd 28 bedrijven in de portefeuille. De boekwaarde van Action maakte afgelopen zomer voor 24 procent deel uit van het 3i portfolio.

 


Gerelateerde artikelen