Voor 15 miljard aan huizen in winkelmandje beleggers

Grote beleggers hebben in de afgelopen tien jaar voor 15 miljard euro aan woningen gekocht in Nederland. In heel Europa bezitten beleggers zoals investeringsmaatschappijen, vastgoedbedrijven en pensioenfondsen nu voor ruim 1700 miljard euro aan woningen, die vervolgens worden verhuurd om winst te maken.

Dat blijkt uit onderzoek dat werd gedaan in opdracht van de Europese Groenen. Bij het onderzoek werd gekeken naar vastgoedtransacties in verschillende steden door heel Europa. Uit de studie bleek dat grote beleggers nu drie keer zo veel vastgoed in Europa bezitten als tien jaar geleden. 

Grote steden in Nederland stellen tegenwoordig opkoopverboden in voor het massaal huizen kunnen opkopen van huizen. Dat opkoopverbod moet het voor starters en mensen met middeninkomens gemakkelijker maken om aan een woning te komen.

Directeur Frank van Blokland van de vereniging van institutionele vastgoedbeleggers IVBN spreekt in een reactie van "misplaatste beeldvorming". Hij zegt dat vastgoedbeleggers juist een belangrijke rol spelen bij investeringen in de woningmarkt en de bouw van nieuwe huizen.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen