Volop investeringskansen voor private equity in Benelux

De stemming op de markt voor fusies en overnames wordt steeds beter. Dat constateert private equity manager Marc Staal van AAC Capital Partners (foto links). Er zijn veel bedrijven in de Benelux met een gunstig perspectief op groei en een sterke financieringsbehoefte.
De verbetering van het marktsentiment heeft impact de prijsontwikkeling bij deals. "Het groeiend dealvolume geeft een opwaartse druk op de prijzen bij nieuwe overnames", zegt Staal. Het verkrijgen van financiering is niet moeilijk. "Sinds de kerst zie je dat de stemming verbetert. Zowel bij bedrijven als onder private equity." Niet ieder bedrijf heeft een even optimistische outlook. De marktorientatie is een bepalende factor voor succesvollle financiering. "Als een bedrijf exportgeorienteerd is heeft het een ander groeiperspectief dan als het afhankelijk is van de Nederlandse consument."
 
Nederland is hot 
Internationaal is de interesse in de Nederlandse overnamemarkt groot. Dat blijkt ook uit het profiel van beleggers (limited partners) in het investeringsfonds van AAC Capital. Er zijn veel internationale partijen betrokken, zoals Goldman Sachs en GE Asset Management. Ook de Nederlandse institutionele investeerders doen mee. Zo belegt AlpInvest het geld van meerdere Nederlandse institutionele investeerders in het fonds van AAC Capital. Samen hebben zijn honderden miljoenen in het fonds van AAC Capital gestoken toegezegd om te investeren in de groei en internationalisering van bedrijven in de Benelux. 
In december kocht AAC Capital een meerderheidsaandeel van 65% in het Nederlandse bedrijf Lubbers Transport. "Dit is een goed voorbeeld van een bedrijf met goede organische groeikansen", zegt Staal. Lubbers had in 2012 een EBITDA van 7 miljoen euro en boekt een jaarlijkse groei van 20%. Financiele details van de deal zijn niet bekend gemaakt, maar uitgaande van een multiple van 5 tot 7 maal de EBITDA valt de dealwaarde tussenn de 35 en 49 miljoen euro. Volgens private equity manager Staal zitten er nog meer van soortgelijke investeringen in de pijplijn. 
Private equity bedrijf AAC Capital Partners heeft in totaal 1,7 miljard euro onder management en heeft twee gespecialiseerde investeringsfondsen gericht op mid-market buyouts in Noord-West Europa. De private equity managers werken in kantoren in Amsterdam, Londen en Stockholm. Het Amsterdamse kantoor staat onder leiding van managing partners marc Staal, Maurice Bronckers en Paul Hugenholtz.
 
Ontdek de kansen in private equity voor bedrijven, limited partners en private equity managers tijdens het Private Equity Summit op 23 april bij ABN AMRO.
 
Gerelateerde artikelen