Volgende ronde in fusiegevecht PostNL en Sandd

Het juridisch steekspel over de fusie van PostNL en Sandd gaat donderdag verder. Bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is weer een nieuwe zitting in de slepende rechtszaak over de fusie tussen PostNL en Sandd.

Inzet is de geldigheid van de fusie tussen de twee postbedrijven. De zaak is opmerkelijk omdat PostNL en Sandd al meer dan twee jaar één bedrijf zijn. PostNL stelde al dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt. De fusie is onder voorwaarden in gang gezet nadat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat n het vorige kabinet toestemming had gegeven hiervoor. Dit nadat toezichthouder ACM geen groen licht had gegeven voor de deal.

In 2020 heeft de rechtbank in Rotterdam het eerdere besluit over de fusie vernietigd. De verleende vergunning was onvoldoende onderbouwd, aldus de rechter. Ook stelde rechtbank dat er bij een samensmelting van PostNL en Sandd praktisch een monopolie zou ontstaan. 

De fusie was volgens de ondernemingen zelf en het kabinet nodig om in een krimpende markt de basispostvoorziening in Nederland vijf dagen per week te kunnen voortzetten. 

 

Gerelateerde artikelen