Vodafone wil in Engeland fuseren met Three UK

Aandeelhouder dringt aan op deal om rendement te verbeteren.

Vodafone onderhandelt met concurrent Three UK om de activiteiten in Engeland te fuseren. Vodafone staat onder druk van Cvian Capital, een aandeelhouder die aandringt op vereenvoudiging van de activiteiten en deals op nationale markten om het rendement te vergroten. 

Dat meldt de Financial Times. De twee telecombedrijven zijn qua omvang de nummers drie en vier op Engelse markt voor mobiele telefonie. Three UK is eigendom van het in Hong Kong gevestigde CK Hutchison. 

Hoewel de aandelenkoers van Vodafone sinds het begin van het jaar met 3 procent is gestegen, heeft het bedrijf de afgelopen vijf jaar 44 procent van zijn waarde verloren. Europese telecomconcerns hebben het de afgelopen tien jaar moeilijk gehad, schrijft de FT, met sterke concurrentie en consumentvriendelijke regelgeving die op de winst drukten. 

Vodafone-topman Nick Read had eerder al aangegeven deals te willen sluiten in landen waar de concurrentie te hevig is, waaronder Spanje, Italië en Engeland. Als deze deal doorgaat is het de jongste poging om de Britse markt voor mobiele telefonie te consolideren. Er zijn vier aanbieders. Een poging in 2016 voor een fusie tussen O2 en Three UK liep spaak toen de Europese Commissie de deal blokkeerde. 

Three heeft de afgelopen jaren moeite om uit te breiden, ondanks ambities om te verdubbelen in omvang. Hoewel het bedrijf sinds medio 2020 steeds meer nieuwe klanten binnenhaalt lukt het maar niet om de omzet op te krikken. Vorige week rapporteerde het bedrijf een kwartaalomzet van 582 miljoen pond.

Hoe de deal tussen Vodafone en CK Hutchison eruit zal gaan zien is niet bekend. Nick Read heeft meermalen gezegd dat hij meer ziet in samenwerkingsverbanden dan op overnames, gezien zijn pogingen om de schuld van Vodafone te verminderen.

 

 

Gerelateerde artikelen