Vliegende start dealjaar met 200 miljoen van Mandemakers

Waar heel Nederland zich laafde aan champagne en oliebollen werkten de heren en dames dealmakers aan M&A-vuurwerk. 2017 is net begonnen en de deals vliegen door de lucht. Met als klapper op de vuurpijl een nieuw private-equityfonds zonder spreadsheettovenaars.

De beurs geeft dit jaar het goede voorbeeld en biedt 510 miljoen euro op het Franse clearinghuis Clearnet.  Met de deal wil Euronext de winkel uitbreiden met verschillende derivaten, zoals en financiële producten gebaseerd op fixed income en credit default swaps. Zakenbank Rothschild (het huis van van Best M&A Advisor 2016 Bastiaan Vaandrager) adviseert Euronext op de deal.

Private-equity zonder spreadsheettovenaars
Er is ook een nieuw private-equityspeler bij gekomen. Keukenkoning Ben Mandemakers heeft 200 miljoen euro verzameld en gaat met ABN AMRO- en NIBC-bankier Rob ten Heggeler op zoek naar een rendement van 12 procent. In gesprek met het FD belooft Ten Heggeler dat ze niet "niet op dag twee al praten over een exit, zoals sommige spreadsheettovenaars uit Londen". Het bedrijf heet DM Equity Partners en is een open fund.

Transportonderneming Speksnijder Logistiek begint het nieuwe jaar met een doorstart. Curator Jan Dorrepaal van Wille Donker Advocaten meldt dat de Speksnijder wordt overgenomen door vrachtvervoerders Kivits (Drunen), Simon Loos en Peter Appel Transport. Circa 170 medewerkers gaan mee met de doorstart.

Een andere doorstarter – LaPlace – is in 2017 zelf op overnamepad. De dochter van Jumbo Supermarkten koopt AC Restaurants van investeerder Gr8 Investments. Roman Tarlavski van advocatenkantoor CMS adviseerde de verkoper. 

Het FD meldt ons dat het failliet verklaarde onderzoeksbureau Trendbox is overgenomen door zijn concurrent Motivaction. De overname draagt circa één miljoen euro bij aan de bestaande 10 miljoen euro omzet van Motivaction. 

En mocht u – door al het dealgeweld rond Oud & Nieuw – geen tijd hebben gehad voor een goed glas champagne, kom dan naar de CFO en M&A Nieuwjaarsborrel.

Gerelateerde artikelen