VK dwingt Nijmeegs techbedrijf tot verkoop chipfabriek

Nexperia ligt ook moeilijk in Nederland na overname van Delftse start-up.

Chipfabrikant Nexperia, een van oorsprong Nederlands bedrijf dat sinds 2019 onderdeel is van een Chinees concern, heeft onder druk van de Britse overheid een chipfabriek in het Verenigd Koninkrijk verkocht. De nationale veiligheid zou in het geding zijn.

Dit meldt de NOS. Het gesteggel tussen Nexperia en de Britse overheid sleept al langer. Het gaat om Newport Wafer Fab, de grootste chipfabriek van het Verenigd Koninkrijk. De fabriek is in juli 2021 aan Nexperia verkocht. Het hoofdkantoor van dit bedrijf is gevestigd in Nijmegen. Nexperia is echter sinds 2018 in handen van Wingtech Technology uit China.

Deze Chinese banden leiden in het Verenigd Koninkrijk tot zorgen omdat de nationale veiligheid in het geding kon komen. De Britse regering besloot in november 2022 de overname op basis van de nationale veiligheid te verbieden. Nexperia heeft ook een fabriek in Manchester, maar die staat volgens de NOS buiten deze zaak.

Vorig jaar droeg het Britse ministerie van het Bedrijfsleven, Energie en Industriële Strategie Nexperia op om het belang van het bedrijf in de fabriek met ten minste 86 procent terug te dringen. In de praktijk is de fabriek nu volledig verkocht aan het Amerikaanse Vishay Intertechnology voor 177 miljoen dollar.

De Britse overheid is volgens de NOS bang dat kennis die Nexperia opdoet bij het productieproces gebruikt kan worden tegen het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is er de vrees dat bedrijven in dezelfde regio vanwege contact met die fabriek niet meer zouden kunnen meedingen naar projecten die relevant zijn voor de nationale veiligheid.

Nexperia zegt tegen de NOS dat het de juridische procedure waarin het besluit wordt aangevochten om principiële redenen doorzet.

Ook in Nederland ligt Nexperia onder een vergrootglas. Het bedrijf kocht vorig jaar de Delftse start-up Nowi. Per 1 juni is er een nieuwe wet van kracht die het mogelijk maakt overnames te onderzoeken met het oog op de nationale veiligheid. Het Bureau Toetsing Investeringen bekijkt al een aantal maanden of Nowi ook in aanmerking komt voor zo’n onderzoek.

Lees ook: 12 vragen en antwoorden over Wet Vifo

Gerelateerde artikelen