Vier Nederlandse M&A-miljardendeals die door de toezichthouder in de wacht staan
M&A-deals aankondigen is één ding. Ze officieel closen het tweede. Bij vier megatransacties in de subsectoren pakketbezorging, mobiele telefonie, led-verlichting en koffieproducten stuiten Nederlandse strategische verkopers op vertraging vanwege een dwarse toezichthouder. Vooral op telecom lijkt de Europese kartelwaakhond strenger te zijn geworden.
Mededingingsautoriteiten uit aller landen hebben het druk hebben met de vele mondiale miljardentransacties. Onder meer Nederlandse strategen hebben dit jaar een paar grote assets weten te slijten aan buitenlandse partijen. Zomaar gaat dat echter niet. Voor de officiële closing is nog altijd goedkeuring van de relevante mededelingsautoriteiten nodig.
Het viel ons op dat er in de afgelopen drie weken maar liefst drie miljardendeals in het nieuws waren vanwege problemen met een toezichthouder. De terugkerende zorg van de autoriteiten is oneerlijke concurrentie, en dus hogere prijzen voor afnemers of consumenten.
Volgens de door M&A Community geraadpleegde M&A- en mededingsadvocaten zijn de grote toezichthouders op de wereld over het algemeen niet aantoonbaar strenger worden. Er zijn gewoon meer grote transacties dit jaar, waardoor er ook meer nieuwsberichten over marktconcentratieproblemen opduiken. In totaal staan er nu vier grote deals in de wacht.
- 1. Vrijbrief voor TNT Express laat op zich wachten (4,4 miljard euro)
FedEx acquires TNT Express from PostNL
PostNL bereikte op 7 maart van dit jaar een akkoord met het Amerikaanse bedrijf FedEx over de verkoop van pakketbezorger TNT Express. FedEx betaalt 4,4 miljard euro.
In principe is de Europese Commissie akkoord. Maar de goedkeuring kwam wel later dan gepland waardoor de algehele closing van de deal is uitgesteld. Wel moeten er nog wat zaken worden geregeld. Zo heeft TNT Express het onderdeel TNT Airways in de etalage gezet om zorgen van de toezichthouder weg te nemen. Het Belgische scheepvaartbedrijf CMB heeft al interesse getoond TNT Airways. De aanmeldingstermijn voor het officiële overnamebod van FedEx op koeriersbedrijf TNT is verlengd tot na het slot van de beurshandel in Amsterdam op vrijdag 8 januari. Volgend jaar dus.
- 2. Base wordt aan het lijntje gehouden (1,3 miljard euro)
Telenet acquires Base from KPN
KPN wist op 20 april voor 1,3 miljard euro de Belgische mobiele provider Base te verkopen aan Telenet, een dochterbedrijf van Liberty Global.
De Europese Commissie is de overname echter nader aan het onderzoeken en heeft de goedkeuring uitgesteld. Volgens een verklaring maakt de commissie zich op basis van een eerste onderzoek zorgen dat de overname kan leiden tot hogere tarieven, minder keuze en minder innovatieve diensten op de Belgische telecommarkt. De deadline voor de beoogde aankoop door Liberty Global is met een maand opgerekt tot 17 maart 2016. KPN liet in een reactie weten het onderzoek van Brussel voor kennisgeving aan te nemen en vertrouwen te hebben dat de overname van Base gewoon door zal gaan.
Als we specifiek inzoomen op de telecomsector vinden we echter wel degelijk een signaal waaruit blijkt dat de Brusselse mededingingsmeesters strenger zijn geworden. De Europese Commissie stelde bijvoorbeeld eerder strenge voorwaarden aan de fusie tussen de Deense poviders TeliaSonera en Telenor. Zo streng zelfs, dat de twee partijen besloten om de deal niet door te laten gaan. Een deal die flopt op basis van de toezichthouder, is dat wel eens voorgekomen?
Bovendien hadden ook de Britse telecombedrijven Hutchison en Telefónica al een deal van bijna 14 miljard al beklonken. Maar ook daar is het wachten op groen licht uit Brussel, dat de overeenkomst uitgebreider gaat onderzoeken. "Met dit onderzoek willen wij er zeker van zijn dat consumenten in het Verenigd Koninkrijk geen hogere prijzen gaan betalen of minder keus krijgen als gevolg van de geplande overname," liet Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededingingszaken, in een persverklaring weten.
- 3. Philips wacht op groen licht (2,8 miljard euro)
GO Scale Capital acquires stake in lighting components arm of Philips
GO Scale Capital, een fonds van Aziatische investeerders, koopt voor 2,8 miljard de led-verlichtingsdisvisie van Philips, zo kwamen de partijen op 31 maart dit jaar overeen. Voor dat bedrag krijgen de Aziaten iets meer dan 80%. De overige 20% houdt de Koninklijke onderneming uit Eindhoven.
Bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers eind vorige maand, meldde Philips echter problemen met de verkoop. Amerikaanse toezichthouders zijn volgens het Nederlandse technologieconcern met ‘onverwachte bezwaren’ gekomen tegen de transactie. Daardoor is het onzeker geworden wanneer de verkoop eventueel nog kan worden afgerond. Beide partijen blijven werken aan de deal en trachten de bezwaren weg te nemen, zolang de gestelde eisen ‘redelijk’ zijn.
- 4. Geen zuivere fusie voor Douwe Egberts (3,6 miljard euro)
Joh. A. Benckiser and Mondelez International to form Joint Venture Jacobs Douwe Egberts
Vorig jaar mei werd bekend dat DE Master Blenders (voorheen Douwe Egberts), dat in handen is van de Duitse investeringsmaatschappij JAB Holding, in een joint venture wil samensmelten met de koffieactiviteiten van het mondiale voedingsconcern Mondelez. De fusie heeft een waarde van 3,6 miljard euro zal een onderneming genaamd Jacobs Douwe Egberts creëren. Maar niet voordat de toezicthouder tevreden is gesteld.
De Europese Commissie gaat alleen akkoord als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Brussel vreest dat de fusie negatief uitpakt voor consumenten, wat zich vertaalt in minder keuze en hogere prijzen. Om die zorgen weg te nemen, is Mondelez bereid zijn Carte Noire-activiteiten af te stoten. DEMB zal zijn Merrild-activiteiten in Europa (koffiemerk) verkopen en maakt het in Oostenrijk voor anderen mogelijk om via een licentie koffiepads onder de merknaam Senseo te gaan maken.