Victus Participations richt zich volledig op food&agri

INTERVIEW - Patrick Groeneveld (mede-oprichter Victus Participations): “Er worden sinds 2010 per jaar ongeveer 40 deals transacties gesloten in food&agri in de Benelux.”

Waar een klein land groot in kan zijn. Het werd wel eens gezegd als het Nederlands elftal ver kwam op een internationaal toernooi. Helaas, kunnen we dat tegenwoordig niet meer echt zeggen over voetbal, maar wel over die andere traditie uit de polder. Namelijk, de landbouw en voedselproductie.

Het afgelopen jaar groeide alleen al de Nederlandse export van landbouwgoederen tot een recordhoogte van 85 miljard euro. Daarmee is Nederland de tweede exporteur van agri&food producten ter wereld, na de Verenigde Staten. En waar de agrarische sector in veel geïndustrialiseerde landen nauwelijks nog een rol speelt, is de landbouw in Nederland goed voor bijna 10 procent van het nationaal inkomen en de werkgelegenheid.

Lees ook: M&A Forum bij Rabobank – Zo digitaliseer je een koe

Victus Participations is gek genoeg het eerste Nederlandse onafhankelijke private equity-groeifonds dat zich volledig richt op deze bijzondere sector in de Benelux. “Er zijn bijna 200.000 bedrijven in de Benelux actief in de sector food&agri,” zegt Patrick Groeneveld, mede-oprichter van Victus Participations. “Dat zijn voornamelijk familiebedrijven en ondernemingen van een directeur-grootaandeelhouder.” Gek eigenlijk, dat er in de Benelux geen investeringsfondsen bestaan die zich met groeikapitaal volledig toeleggen op deze belangrijke en grote sector. Groeneveld startte daarom in november 2017 samen met Guus Overdijkink Victus Participations. “Er zijn wel investeringsfondsen met een focus op de food&agri maar die richten zich op seed- en venture capital.”

Per jaar 40 deals

Het nieuwe investeringshuis, gevestigd aan de Amsterdamse Jan van Goyenkade, is op zoek naar groeiende bedrijven die winst draaien en een ondernemingswaarde hebben tot 30 miljoen euro. Bedrijven uit de hele waardeketen van food&agri – dus van zaadveredeling tot winkelproducten – komen in aanmerking voor financiering van Victus, dat zijn kapitaal bijeen heeft gebracht met vermogen van family offices en ondernemers. “Ik heb bijna elf jaar ervaring in private equity,” vertelt Groeneveld telefonisch terwijl hij in de auto zit naar een potentiële investeerder voor zijn fonds. “Van alle bedrijven die ik ooit in de portefeuille had, opereerden zo’n 80 procent in de agri- en voedingsindustrie.

Over de naam van het speciale fonds is de investment partner bondig. “Ik moest een naam hebben en zocht op Google wat voedsel in het latijn betekent, en tegelijkertijd blijkt dit ook duurzaamheid te betekenen. Voor dit fonds natuurlijk heel toepasselijk.” Groeneveld zat hiervoor drie jaar bij investeringshuis Nordian Capital, bij wie hij eind vorig jaar onder meer vleeswarenproducent Group of Butchers verkocht. Ook was hij in een verder verleden in dienst bij family office Janivo, KPMG en Shell. In overleg men met ondernemers en adviseurs die hun hele professionele leven werken in de food&agri sector in Europa, ontstond het idee van Groeneveld en Overdijkink om het idee van een investeringsfonds in voeding en landbouw te onderzoeken. Groeneveld: “We zijn toen gaan kijken of er ruimte is voor zo’n fonds. Hoe groot is de sector? Zijn er genoeg transacties? Op al onze vragen bleek het antwoord positief. We hebben bijvoorbeeld onderzocht dat er sinds 2010 per jaar op vrij constante basis ongeveer 40 deals transacties worden gesloten in food&agri in de Benelux. Dat is een behoorlijk aantal. Wij moeten in staat zijn daar als specialist meerdere deals per jaar naar ons toe kunnen trekken.”

Sectorfondsen de toekomst

Victus werkt intensief samen met ondernemers als operating partners. Dit zijn ondernemers uit de food&agrisector met internationale ervaring in de hele food&agri waardeketen op algemeen, commercieel en operationeel gebied. Zij hebben ook ervaring met overnames, integraties en snelgroeiende bedrijven. De operating partners ondersteunen Victus bij de bedrijven waarin Victus participeert om de gezamenlijke ambities versneld te realiseren. De mensen achter Victus kennen daarmee de uitdagingen in de branche en weten voor welke complexe vraagstukken ondernemers in de sector staan. De fondsmanagers zijn Patrick Groeneveld en Guus Overdijkink, beide ervaren investeerders die eerder werkten bij onder andere Nordian Capital en 3i in Amsterdam. Zij hebben ervaring in de food&agri sector met onder andere betrokkenheid bij bedrijven, zoals Group of Butchers, Desch, Unicorn, Van Hessen en Refresco. Groeneveld verwacht dat sectorfondsen de toekomst zijn. “In Amerika zie je eigenlijk alleen maar focusfunds. Het gevolg daar is dat de private equity-sector al veel eerder is gestart en is gegroeid naar een volgende ontwikkelingscurve. Uiteraard is de grootte van de markt hierbij ook een drijfveer. Ik verwacht dat de volgende volwassenheidsfase van de Nederlandse private equity-wereld zit in die focus op sectoren, waar mogelijk.”

Wat betreft de Nederlandse landbouw- en voedingssector zijn de macrotrends in ieder geval positief. “De komende decennia groeit de wereldbevolking naar verwachting van 7,5 miljard naar 9,2 miljard,” aldus Groeneveld. “We moeten steeds meer produceren met minder land en daarmee innovatiever worden.” Nederland zal een voortrekkersrol spelen in die mega-ontwikkeling. National Geographic Magazine publiceerde onlangs een achtergrondartikel met de veelzeggende titel ‘This tiny country feeds the world’. In dit verhaal bewierookte de auteur de Nederlandse innovatie op het gebied van landbouw en voeding. Groeneveld onderschrijft deze vooraanstaande positie van Nederland. “We kijken er naar uit om daar als investeerder een steentje aan bij te kunnen dragen.”

Gerelateerde artikelen