‘Alleen maar copy cats van mezelf? Dat zou het slechtst denkbare team zijn!’

Top M&A-advocaat Lennard Keijzer (De Brauw) over talentontwikkeling en zijn passie voor het vakgebied.

Fotografie: Mark van den Brink

De prestigieuze Award voor Best M&A Lawyer 2023 ging afgelopen december naar Lennard Keijzer, partner bij De Brauw Blackstone Westbroek. Twee jaar eerder won hij diezelfde Award ook al.

Technici zijn nog druk bezig in het pand aan het Burgerweeshuispad in Amsterdam Zuid, zeer recent betrokken door De Brauw Blackstone Westbroek. De hectiek van die verhuizing ondergaat Lennard Keijzer ontspannen. Net zo ontspannen laat hij de fotograaf voor dit interview zijn werk doen. Totdat die laatste hem, aan een voor de boomlange Keijzer veel te lage tafel, wil vereeuwigen. “Ik moet me in allerlei bochten wringen om een beetje normaal te zitten. Dit werkt niet. Kom, we gaan ergens anders zitten.”

Tekenend voor de gelouterde dealmaker, hij houdt graag de regie. Het is vanaf het begin ook meteen duidelijk waar hij vooral niet over wil praten. De zoveelste bespiegeling geven over hoe de markt er de komende jaren gaat uitzien lijkt hem een minder passend onderwerp voor het gesprek. Interessanter vindt hij het om te praten over hoe leuk, leerzaam en uitdagend hij het vindt om te werken in M&A, en dit ook uit te dragen aan jongeren en studenten. Zodat ze de stap overwegen naar de M&A-advocatuur, private equity of investment banks.

Aan de universiteit werd het voor Keijzer al snel duidelijk dat ondernemingsrechtelijke en bedrijfseconomische vakken zijn voorkeur hadden. Dat hij onderhandelen leuk vond werd duidelijk toen hij een groot contract moest onderhandelen voor een studentenfeest. Een loopbaan in M&A was achteraf dus een logische keuze. “Maar toen, bijna twee decennia geleden, was M&A nog niet heel erg bekend bij studenten. Nu is dat anders. M&A-professionals zijn gelukkig veel meer in contact met studenten over de M&A wereld.”

Keijzer werkt nu al achttien jaar voor hetzelfde kantoor. “Als je me na afloop van mijn studie ondernemingsrecht in Leiden in 2006 had gezegd dat ik in 2024 nog steeds bij hetzelfde bedrijf zou werken, had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch is het zo gegaan. Ik had na mijn stage en het schrijven van mijn scriptie bij De Brauw diverse mensen gevraagd om advies. Ik wilde al blijven bij De Brauw en toen zelfs een partner van een ander kantoor mij aanraadde om bij De Brauw te solliciteren was ik helemaal overtuigd.”

Lennard Keijzer praat niet zo graag over de lijstjes of die ene afgeronde fusie of overname die hem altijd is bijgebleven. Dit ondanks de imposante lijst (zie kader) van de deals waarbij hij met het team recent adviseerde.

‘In dit vak zit je al snel aan de onderhandelingstafel’
Lennard Keijzer is graag nauw betrokken bij het enthousiasmeren van studenten en advocaten voor het vak. Dat doet hij op kantoor, op universiteiten en vakopleidingen. “In dit vak zit je vanaf vroeg in je carrière aan de onderhandelingstafel. Dat maakt het beroep bijzonder. Je ontwikkelt heel snel bepaalde skills. Schriftelijk en mondeling communiceren, in het Nederlands en Engels. Presenteren, duidelijke analyses. Leren snel tot de kern te komen. Maar bijvoorbeeld ook met tijdsdruk en stress omgaan. Ik vertel jong talent graag hoe leuk dat kan zijn; om aan de start van je loopbaan al zoveel verantwoordelijkheid, zoveel kansen te krijgen. Ik heb die zeker gehad, en dat waren prachtige uitdagingen. Na nog maar een paar jaar werken zat ik al in het vliegtuig naar Singapore om een cliënt bij te staan in onderhandelingen voor een verkoop. Het hoofd juridische zaken wilde geen partner naar de andere kant van de wereld sturen, maar die jonge M&A-advocaat. Dat vormt je en geeft heel veel zelfvertrouwen. Daarbij komt dat je bij een kantoor als De Brauw, maar ook bij andere kantoren, veel mentoren om je heen hebt die je motiveren, begeleiden en kunnen helpen.”

Het enthousiasme voor M&A, het plezier in het werk, dat was er vanaf dag één. “Ik weet nog dat ik, vlak voordat ik bij De Brauw begon, dacht: als dit het toch niet blijkt te zijn, ga ik gewoon snel op zoek naar een ander vak. Ik heb na mijn sollicitatie zelfs nog gebeld met een heel ander soort bedrijf, om te weten hoe lang ik nog kon solliciteren voor een traineeship. Hier heb ik pas jaren later weer aan teruggedacht.”

“In 2012 vertrok ik naar Azië, om ons kantoor in Singapore op te zetten samen met een ervaren M&A partner. Ik was toen zes jaar bij het kantoor. Ik heb in die periode heel Zuidoost Azië en ook Australië en Nieuw-Zeeland gezien. Van deals in Australië, tot joint venture geschillen in Indonesië en Thailand tot geschikte lokale advocaten zoeken in Myanmar dat toen net openging voor buitenlandse investeringen.”

‘De prijs is natuurlijk belangrijk, maar ook andere voorwaarden. Je luistert en leert begrijpen wat iemand wil bereiken.’
Het werk in de M&A wereld is divers. Keijzer treedt met het team veel op voor Nederlandse en buitenlandse private equity firms. Partnerships aangaan tussen investeerders en managementteams. Maar ook voor corporates die een onderdeel willen verkopen of ondernemers die hun bedrijf verkopen, bijvoorbeeld vanwege opvolgingsvraagstukken. Of omdat die oprichter een deel van het familiekapitaal elders wil investeren, risico’s wil spreiden. Dan wel geld wil ophalen om verdere groei te realiseren.

Keijzer: “Het is heel leuk om het professionele respect tussen ondernemers en private equity te zien ontstaan. Ook al wordt er soms hard onderhandeld, dat hoort er bij en is soms juist goed voor de relatie.” Keijzer werkt ook regelmatig juist voor ondernemers die een partnership met private equity willen aangaan. “Dan zit je soms letterlijk aan de keukentafel met die DGA met dat ene doel helder voor ogen, de deal rond maken, maar alleen als de voorwaarden echt goed zijn. Het gaat niet alleen om de koopprijs. Ook om de overige voorwaarden en wat de plannen zijn voor de toekomst van het bedrijf. Je luistert en leert begrijpen wat iemand wil bereiken.”

Keijzer benadrukt de intellectuele uitdagingen dat M&A-werk biedt. “Voor mij is elke dag weer een nieuwe uitdaging. M&A bestaat uit zoveel verschillende aspecten. Ik heb M&A laatst aan studenten uitgebeeld als een speeltuin met daaromheen een hek. Dat zijn de regels. Binnen het hek is er veel vrijheid voor partijen om invulling te geven aan hun deal. En je hebt zoveel knoppen om aan te draaien, dat met goed luisteren en voldoende ervaring er bijna altijd wel een oplossing te vinden is om partijen bij elkaar te brengen. M&A-advocatuur vereist ook echt juridische diepgang, want je moet in staat zijn om tijdens de onderhandelingen concreet te kunnen adviseren over allerlei juridische punten en risico’s. En ook al heb je gelijk, dan betekent dat niet dat je dat punt persé moet doorduwen.”

Lennard Keijzer
Functie: Partner en Hoofd Private Equity practice De Brauw Blackstone Westbroek.
Leeftijd: 43 jaar.
Woonplaats: Amsterdam.
Studie: Ondernemingsrecht Universiteit Leiden.
Gezin: Samen met Carlijn, dochter (6) en zoon (4).
Sport: “Te weinig, ik voetbal met de kinderen. En train wat om een beetje fit te blijven. En verder vooral ambities op dit vlak.”
Hobby: Lezen en koken.
Muziek: “Heel breed, de waan van de dag regeert.”
TV, film: Documentaires. “Bijvoorbeeld The Last Dance over Michael Jordan. En Chef’s Table.”
Dé vakantie: “We hebben jonge kinderen. Dus bijvoorbeeld Ameland. Aanrader voor mensen met jonge kinderen en een zekere waardering voor medium zomerweer, of regen en wind in het najaar. Komende zomer gaan we met de kinderen wandelen in de Dolomieten. Daar heb ik een veel te rooskleurig beeld van, maar laat me nog maar even.”
Vervoermiddel: De (bak)fiets.

‘Ik ben veeleisend en hou er een stevige werkethiek op na’
Het M&A-team van De Brauw Blackstone Westbroek bestaat uit elf partners en vijftig (senior) associates, en diverse support staff. Zij werken nauw samen met experts uit andere praktijken, zoals arbeidsrecht, tax, mededingingsrecht, notariaat, intellectuele eigendom, financiering, en nog meer.

Lennard Keijzer omschrijft zijn leiderschapsstijl als ‘meewerkend voorman’. “We doen het samen, met z’n allen. Het ene moment zet ik de lijnen uit, maar net zo goed zit ik te pielen met een lastige bepaling in het contract, of spring je in voor iemand die wat veel op het bord heeft liggen. Ik ben veeleisend, werk in een hoog tempo, hou er een stevige werkethiek op na. Soms is dat inderdaad intens, ook voor de mensen om mij heen. Als een transactie in een stroomversnelling komt bijvoorbeeld. Lastig uit te leggen, maar die intensiteit zou ik ook niet willen missen in ons vak.”

Keijzer werkt graag met jong talent, hij wil ze diezelfde kansen geven die hij in het prille begin van zijn loopbaan kreeg. “Ik vind het heel belangrijk dat jonge teamleden hun mening delen”, zegt hij. “Bijvoorbeeld als ze denken dat er iets niet klopt. Ik daag ze uit om zich uit te spreken. Er zijn simpel gezegd drie mogelijkheden. Hij of zij heeft gelijk, en er klopt dus iets niet. Of diegene beschikt niet over álle informatie, heeft niet het volledige beeld voor ogen. En dan is er nog optie 3: hij of zij mist op dat moment bepaalde kennis of ervaring. In al die drie gevallen is sprake van een goede uitkomst. Pas als je vraagtekens hebt en je mond niet open durft te trekken, is er iets mis. Daarom wil ik mensen met een mening om me heen. En alleen maar copy cats van mezelf? Dat zou het slechtst denkbare team zijn!”

Over de impact van de Best M&A Lawyer award die hij dus al twee keer won: “De eerste keer zat ik tijdens Covid thuis te werken, ik keek met één oog naar de digitale presentatie van de Award-toekenning. Als dan je naam in beeld komt, is dat echt wel leuk. Voor mij, maar ook voor onze hele groep. Het jaar erna won Arne Grimme, een van mijn belangrijkste mentoren, de award voor de zevende keer en het jaar erna ik weer. Dat hebben we goed gevierd. Het is immers een erkenning voor een mooi jaar, voor succesvolle deals en vertrouwen van cliënten, en voor de prestaties van onze groep. Ik zou dat podium nooit zou zijn opgekomen zonder al die slimme, heel hardwerkende jonge en ook wat oudere mensen om me heen.”

‘Dankzij tech kunnen we ons nóg meer concentreren op echt waarde toevoegen. AI gaat ons werk vooral nog leuker maken.’
In het dagelijkse M&A-werk wordt bij het adviseren veel gebruik gemaakt van marktgebruiken en voorbeelden, aldus Lennard Keijzer. “Je hoeft immers niet opnieuw het wiel uit te vinden. Maar omdat het wiel er al is kan je bepaalde andere aspecten weer door ontwikkelen. Vanuit een betere basis nadenken. Zo breng je de kwaliteit op een steeds hoger niveau en blijft het werk uitdagend. En deals zijn nooit helemaal hetzelfde.”

Hoe hij de veelbesproken rol van technologie – als hulpmiddel in het M&A-proces – ziet? “AI is natuurlijk fantastisch en here to stay, maar er is ook nog veel ruimte voor verbetering. De foutmarges in ons beroep zijn op allerlei gebieden klein dus ik blijf AI-resultaten telkens kritisch bekijken. Wel stelt technologie ons in staat effectiever te werken. Zodat we ons nóg meer kunnen richten op analyseren, de juridisch complexe punten en de dealstrategie. Het gaat ons werk alleen maar nog leuker maken”.

‘En naast M&A?’
De vraag of er naast het M&A werk dingen belangrijk zijn voor Keijzer, werd beantwoord met een glimlach. “Zeker”, zegt de vader van twee jonge kinderen. “Ik heb een prachtgezin. Mijn vrouw heeft een uitdagende baan in de zorg. We vinden het allebei belangrijk om zo vaak mogelijk als gezin samen te eten om de dag af te sluiten. Ik breng de kinderen een aantal keer per week naar school, en geniet veel van de kleine en grote momenten door de week en in het weekend. Maar ik ga het ook niet mooier maken dan het is. Natuurlijk piept en kraakt het ook regelmatig door mijn werk, en ik gooi de plannen thuis iets te vaak in de war door een onverwachte ontwikkeling in een deal. Ik blijf ook op dit vlak telkens weer leren.”

Keijzer zet zich sinds kort ook in op een heel ander gebied. “Ik wilde al langere tijd iets buiten M&A doen. Mijn ervaring en beginnende grijze haren op een andere manier inzetten. Ik heb daar te lang mee gewacht vind ik. Die kans krijg ik nu bij een organisatie die zich inzet voor het welzijn van jongeren in Nederland. Ik krijg er veel energie van en heb al allerlei ideeën. De stichting financiert en moedigt diverse projecten aan, waaronder projecten die bepaalde lastige onderwerpen zoals eenzaamheid en schaamte proberen bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld door middel van toneelvoorstellingen op scholen. Het lijkt mij heel waardevol als ieder jaar op zoveel mogelijk scholen een toneelvoorstelling wordt georganiseerd met een voor jongeren relevant thema. Op die manier komen jongeren hopelijk hierover met elkaar in gesprek. Het is kleinschalig en we lossen de grote wereldproblemen er niet mee op, maar toch gaaf als we iets kunnen betekenen op deze manier.”

Lennard en team adviseerden onder andere:
Ardian bij de acquisitie van Attero van 3i en DWS
SHV bij de verkoop van ERIKS aan Lonestar
Parcom bij diverse koop- en verkooptransacties gedurende de afgelopen acht jaar, waaronder recent de overname van Wajer Yachts, Hunkemöller, Zorg van de Zaak en andere portfoliobedrijven, en de verkoop Climate for Life.
Vortex Capital en de oprichter bij de verkoop van een meerderheidsbelang in hallo, group aan KLAR Partners
De oprichter van YER bij de verkoop van een minderheidsbelang aan Inflexion
De oprichter van De Jong Packaging bij de verkoop aan Stora Enso
Deutsche Telekom bij de verkoop van T-Mobile Netherlands voor EUR 5,1 miljard aan Apax en Warburg Pincus
Advent International bij de verkoop van Unit4 aan TA Associates en Partners Group voor USD 2 miljard
Rivean Capital bij de acquisities van CED en Eichholtz en de verkoop van Muon Group aan IDEX en diverse andere transacties
De oprichter van de Scheybeeck groep bij de verkoop van een meerderheidsbelang in BUKO Infrasupport en BUKO Waakt aan Equistone
De familie Kloosterboer bij de verkoop van Kloosterboer Group aan Lineage
Triton bij de acquisitie van een meerderheidsbelang in Bergman Clinics

Lees ook: M&A Magazine #1, 2024, is nu online te lezen

Gerelateerde artikelen