Verzekeraars vissen achter het net bij overname pensioenfondsen

Pensioenfondsen die ermee stoppen laten zich steeds vaker overnemen door een ander pensioenfonds, in plaats van door een verzekeraar. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).
In 2011 zijn 19 van de 63 pensioenfondsen die hun activiteiten zouden staken overgenomen door een ander pensioenfonds. De overige partijen lieten de pensioenverplichtingen verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij. Dit jaar is dat anders. Al tien van de twintig fondsen die geliqideerd zouden worden gingen naar een pensioenfonds. Het aantal pensioenfondsen daalt de laatste jaren met circa 10% per jaar, als gevolg van zwaardere eisen op het gebied van verslaglegging en het bestuur. Ook moeten veel fondsen snijden in de kosten. 
Volgens de krant kiezen pensioenfondsen vaker voor andere fondsen vanwegen een lagere rente. Hierdoor kunnen verzekeraars minder goede garanties bieden en weinig marge bedingen. De sociale partners spelen ook een rol. Zij zitten vaak in het bestuur van pensioenfondsen en willen vaak graag bij een pensioenfonds blijven. 
 
Verzekeraars hebben klachten ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken. Zij zijn het er niet mee eens dat bedrijfstakpensioenfondsen ook pensioenfondsen uit andere bedrijfstakken overnemen. Als voorbeeld wordt het fonds voor grafische bedrijven PGB aangedragen. Sinds 2010 nam het zeventien andere pensioenfondsen over, waaronder van baggerconcern Boskalis. 
De verzekeraars vinden dat het fonds oneerlijk concurreert, omdat bedrijven uit de grafische tak verplicht hun pensioen bij het fonds moeten onderbrengen. PGB heeft al afgesproken met het ministerie terughoudend te zijn bij het verder uitbreiden van hun pensioensgebied. Toch is het fonds wettelijk daartoe niet verplicht.
 
Gerelateerde artikelen