Vermogend Nederland haalt 200 mio uit fossiele industrie

Een groep van 22 vermogende Nederlanders heeft besloten om al hun persoonlijk vermogen weg te halen uit de top 200 olie-, gas- en kolenbedrijven.

In totaal gaat het om een persoonlijk vermogen van ongeveer 200 miljoen euro. De ‘pledgers’ beloven om binnen nu en drie tot vijf jaar al hun investeringen weg te halen uit de fossiele industrie. Ze geven daarmee een duidelijk signaal af dat zij niet willen dat hun vermogen bijdraagt aan het veroorzaken van desastreuze klimaatverandering. 

Met het ondertekenen van de pledge sluiten de Nederlanders zich aan bij de wereldwijde Divestment beweging die al ruim 8 biljoen dollar aan vermogen uit fossiel haalde. 

De Nederlandse pledgers maken deze belofte vanuit drie redenen:
– de morele overtuiging dat we alle fossiele reserves onder de grond moeten laten om een catastrofale klimaatcrisis af te wenden,
– de financieel-economische overtuiging dat de fossiele industrie een teruglopende markt is en
– de  fiduciaire  verplichting  om verantwoord te beleggen door onzekerheden op lange termijn in de huidige  beleggingsstrategie serieus te nemen.

DivestInvest is een wereldwijde beweging die in Nederland wordt gesteund door een informeel samenwerkingsverband van mensen, bedrijven en organisaties waaronder Frank van Beuningen (Pymwymic), Stephen Brenninkmeijer (Willow Investments), Sarah Butler-Sloss (Ashden Trust), Mark Sainsbury (Mark Leonard Trust), Fossielvrij NL, Both ENDS en met financiële steun van Stichting DOEN.

Gerelateerde artikelen