Vermogen investeerder HAL neemt toe

Investeerder HAL heeft de waarde van zijn bezittingen afgelopen kwartaal per saldo zien toenemen. Dat is met name te danken aan een waardestijging van het meerderheidsbelang in GrandVision, het moederbedrijf van optiekketen Pearle. Die compenseerde een daling bij de minderheidsbelangen in andere beursgenoteerde bedrijven.

De nettovermogenswaarde bedroeg eind maart 12,9 miljard euro. Per aandeel komt dat neer op 164,02 euro, 1,56 euro meer dan een jaar eerder. Dat is nog voor betaling van het voorgestelde dividend over 2016 van 7,10 euro per aandeel. Dat wordt voor de helft in aandelen en voor de helft in contanten uitbetaald.

Het belang van 76,7 procent in GrandVision was eind maart op de beurs 4,5 miljard euro waard, tegen 4,1 miljard euro eind 2016. De totale beurswaarde van de minderheidsbelangen in Vopak, Boskalis, SBM Offshore en Safilo Group stond op 4,7 miljard euro, tegen 5 miljard euro eind vorig jaar.

De omzet van de optiekketens bedroeg afgelopen kwartaal 845 miljoen euro, 5,2 procent meer dan een jaar eerder. Zonder overnames en wisselkoerseffecten zou de groei op 5,5 procent zijn uitgekomen. Het bedrijfsresultaat nam toe van 92 miljoen euro naar 103 miljoen euro.

De niet-beursgenoteerde ondernemingen waarin HAL een belang heeft, behaalden een omzet van 514 miljoen euro, 0,4 procent minder dan een jaar eerder. Exclusief het effect van acquisities en desinvesteringen en op basis van constante wisselkoersen was evenwel sprake van een toename met 5,6 procent.

HAL deed zoals gebruikelijk geen uitspraken over de verwachte winst over heel 2017. Het wees er daarbij op dat het nettoresultaat voor een belangrijk deel bepaald wordt door ontwikkelingen op de beurs.

Bron: ANP / AFN

Gerelateerde artikelen