ING en KBC bereiden Avantium voor op beursgang

Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium krijgt op woensdag 15 maart een notering aan de beurs in Amsterdam en Brussel. Met de eerder aangekondigde beursgang wil het bedrijf 90 miljoen euro ophalen, zo meldt het voormalige Shell-onderdeel maandag.

De biedprijs is vastgesteld op 11 euro per aandeel. De opbrengsten van de aandelenverkoop worden grotendeels gebruikt voor de financiering van een nieuwe fabriek voor duurzaam plastic, die Avantium samen met het Duitse chemieconcern BASF gaat bouwen in de haven van Antwerpen. De rest is bedoeld voor andere projecten in ontwikkeling, zoals een techniek om uit houtsnippers suiker te winnen. 

Avantium biedt ruim 8,1 miljoen nieuwe aandelen aan. Dat aantal kan nog verder oplopen door een verhogingsoptie en een overtoewijzingsoptie. Daarnaast biedt het management nog 48.650 aandelen te koop aan. ING Bank en het Belgische KBC Securities begeleiden de aanstaande IPO. Ook Oaklins zit met een ECM-team van vier man op de deal. 

Licenties
De aangeboden aandelen vertegenwoordigen 34 procent tot 40 procent van het totaal uitstaande aantal aandelen na de beursgang. Daarmee wordt Avantium gewaardeerd op 270 miljoen euro.

De onderneming zegt al voor 64 miljoen euro aan toezeggingen en concrete intenties te hebben ontvangen. Daarmee is al 71 procent van de aandelen, exclusief de extra aandelen, vergeven.

Avantium genereert nu alleen omzet uit onderzoek naar katalysatoren en is verlieslatend. Het bedrijf wil zodra de nieuwe fabriek zich heeft bewezen licenties verkopen voor gebruik van zijn techniek. Het duurt naar verwachting zeker vier jaar voordat het zover is.

(Bron: AFN)

Lees ook:
Beoogde beursgang moet Avantium 100 miljoen opleveren
 

Gerelateerde artikelen