Verkoopsoap rond Centric met machteloze eigenaar

Gerard Sanderink heeft kopers uit Porto Rico en Florida op het oog.

Klanten bij de vleet om IT-bedrijf Centric over te nemen van Gerard Sanderink, de enige aandeelhouder. Het bedrijf gaat in de verkoop. Maar wat deze deal speciaal maakt is dat nog niet helemaal helder is wie de verkoper is: de eigenaar of de tijdelijke bestuurder die is aangesteld door de Ondernemingskamer.

Het lijkt er niet op dat er met Sanderink een deal te sluiten valt. Vorig jaar ontnam de Ondernemingskamer hem de zeggenschap over de bedrijfsvoering, omdat hij niet in staat zou zijn om rationele beslissingen te nemen. Peter Wakkie is door de Ondernemingskamer vorig jaar aangesteld als tijdelijke topman.

Toch wil Sanderink per se verkopen. Afgelopen voorjaar wilde Sanderink zijn bedrijf al van de hand doen. Om te voorkomen dat het in handen zou vallen van de Russen, zo schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer. In mei werd er al vrij stilletjes een bedrijfsonderdeel van Centric verkocht.

Donderdag eiste Sanderink bij de Ondernemingsrechter toegang tot actuele financiële informatie van Centric, die hij nodig heeft om te onderhandelen met kopers. Hij zou geïnteresseerde partijen hebben gevonden in Porto Rico en in Florida.

Maar de geëiste informatie komt er niet, omdat die geldt als bedrijfsgevoelige informatie die niet voor de eigenaar beschikbaar is. Informatie-uitwisseling kan alleen als Sanderink aan strenge voorwaarden voor geheimhouding te voldoen.

Ook het tijdelijke bestuur wil Centric verkopen, zo berichten diverse media die aanwezig waren bij de zitting van de Ondernemingskamer. Verkoop aan een buitenlandse partij is er niet bij. Centric beheert privacygevoelige persoonsgegevens en financiële data van bijna alle Nederlanders.

Om te voorkomen dat die in handen vallen van een dubieuze partij, zijn er criteria voor de verkoop opgesteld. Een daarvan is dat de verkoop aan een buitenlandse partij uitgesloten is. De continuïteit van de onderneming moet bij een overname worden gewaarborgd.

Een andere verkoopvoorwaarde is dat Sanderink geen enkele rol mag spelen in het bedrijf van de koper. Voor zijn echtgenote, de cybercharlatan Rianne van Rijbroek, geldt hetzelfde.

Overigens kan Sanderink zijn aandelen in Centric verkopen, maar na een deal zouden die nog altijd geen zeggenschap geven over het bedrijf.

Gerelateerde artikelen