Verkoop NVI: “boeiende cross-border public to private deal”

De verkoop van het Nederlandse Vaccin Instituut (NVI) door de Staat Nederland aan het Serum Institute of India (SII) is in meerdere opzichten een bijzondere deal. "Het betreft een complexe herstructurering met aansluitend een cross border verkoop van een publieke aan een private partij. Een uitermate boeiend proces", aldus Jan Andringa, advocaat/partner bij Holland van Gijzen.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid verkoopt de productiefaciliteiten van het NVI aan de Indiase koper SII, één van de grootste vaccin producenten wereldwijd. De Staat ontvangt 32 miljoen euro voor de aandelenverkoop. De productie van het NVI was al jaren verliesgevend: de afgelopen jaren liepen de verliescijfers op tot ca. 20 miljoen euro per jaar. Medewerkers gaan over naar de nieuwe koper en de publieke belangen blijven gewaarborgd.

Jan Andringa en Hendrik-Jan Bleijerveld van Holland van Gijzen traden op als adviseur van de Nederlandse Staat, samen met Joachim Schulz van American Appraisal. Voor koper SII was Otto Nunnikhoven van Bird & Bird adviseur.

Desgevraagd spreekt Jan Andringa van een bijzondere en complexe deal. Andringa: “Een verkoop van staatsactiva komt niet vaak voor. In dit geval betrof het een hoogtechnologische asset waardoor de staat hoge eisen stelde aan de moraliteit van de verkoper. Het aantal potentiële strategische kopers was beperkt, dat wisten we al, en deze business is te specialistisch voor private equity partijen. Het NVI en SII kennen elkaar al dertig jaar en zijn een perfecte match.”

Groot deel van het traject was een uitgebreide herstructurering, om het NVI verkoopklaar te maken. “Anderhalf jaar heeft dat in beslag genomen”, aldus Andringa. “Intern overleg, overleg met vakbonden en het Ministerie van Financiën dat nauw betrokken was. NVI is eerst ondergebracht in een vennootschap om later als zelfstandig bedrijf verkocht te kunnen worden. Een public to private deal is per definitie lastiger: je dient met veel verschillende partijen overeenstemming te hebben en het duurt vaak lang voordat er een beslissing genomen wordt. Gelukkig waren de medewerkers van het NVI zonder uitzondering enthousiast om bij de koper in dienst te treden. Die waren ambtenaar en zijn nu werknemer bij een privaat bedrijf geworden.”

Het feit dat de koper uit India komt, past volgens Andringa in een trend die al langer zichtbaar is. “Namelijk de ontwikkeling van Indiase kopers die expansie zoeken en buiten hun thuisland steeds vaker de blik op Europa richten. Voor SII is de overname van het NVI echt een hub naar West-Eropa en een uitbreiding van de productie hier. Zij zien dat het NVI veel technologie en know-how bezit en willen dat gaan combineren met de eigen kennis. Voor de wereldgezondheidszorg is deze deal ook goed; zo veel polioproductenten zijn er namelijk niet meer. Dat was voor minister Schippers ook een belangrijke reden om de verkoop door te zetten. SII en zijn oprichter Cyrus Poonawalla zijn overigens door de Bill & Melinda Gates Foundation uitgeroepen tot ‘vaccin heroes’. Het uiteindelijke doel is onder meer om polio helemaal uit te roeien.”

Blijf wekelijks op de hoogte. Meld u aan voor de gratis MenA.nl nieuwsbrief.

Word lid van de M&A Community: meer kennis, meer deals

De M&A Community is hét platform voor professionals in M&A, Private Equity en Corporate Finance. Leden van de M&A Community zijn welkom op M&A Cafés, M&A Masterclasses en het Private Equity Summit. Leden hebben toegang tot unieke kennis via de M&A Database, M&A Magazine en de MenA.nl nieuwsbrief. Leden hebben meer kennis en doen meer deals. Word dus lid.

Meer weten? Neem gerust contact op met M&A Community Managers.

 

Gerelateerde artikelen