Úit de energie, ín de filmwereld

De verkoop van Nederlandse Energie Maatschappij aan Nuts Groep kreeg de felbegeerde Award Best deal Mid-Market. Reactie van Harald Swinkels.

Harald Swinkels nam in 2018 afscheid van zijn liefdesbaby. Úit de energie, maar vol gas richting nieuwe uitdagingen. Lees: de film- en videowereld.

“Is hier in de zaal nog een startup die een commercial nodig heeft?” Aan humor en zelfspot ontbreekt het niet bij Harald Swinkels, tot begin dit jaar CEO van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE).

Subtiele spot

Samen met medeoprichter en jeugdvriend Pieter Schoen verkocht hij zijn NLE voor naar verluidt 200 miljoen euro. “Een mooie deal, natuurlijk”, reageert Swinkels met de Award nog warm in zijn handen. “Maar dat we er met één van de M&A hoofdprijzen vandoor zouden gaan…”

Bekijk ook: de foto's van de M&A Awards 2018
Lees ook: alle Winnaars van de M&A Awards 2018
Lees ook: M&A Awards 2018: feesten voor de omslag (sfeerverslag)
Lees ook: Interview – wat doet Boekhoorn in 2019 met HEMA
Lees ook: Myrthe van Bijsterveld en Richard Witvliet zijn dé M&A-talenten van 2018

Harald Swinkels duikt de film-, documentaire- en videowereld in. Maakt ná de successen in de energiebranche nu van zijn hobby zijn werk. “Ja, ik ben lekker bezig”, zegt hij met die van hem bekende kwinkslag. Zo maakte hij al een hilarisch promotiefilmpje voor de Rotterdamse afdeling van de VVD, dat online meer dan 2 miljoen keer werd bekeken. “Zelfs die linkse Vara-jongens van Joop.nl spraken van een epische camagnespot vol subtiele humor…”

Buitenlandse investeerders

“Pieter doet het trouwens ook heel goed, zijn investeringsmaatschappij Shoe Investments draait op volle toeren. We spreken elkaar nog wekelijks. Vrienden voor het leven. Ik werk nu aan mijn eerste film. Die moet gewoon heel erg goed worden, scriptversie 1 is af. Maar pas bij editie nummer 20 is ‘ie echt klaar. Het moet perfect worden, want ik wil bij festivals binnenkomen en zo de interesse van buitenlandse investeerders wekken.”

Consolidatie energie

De Rotterdammer verwacht in 2019 verdere consolidatie in de energiebranche. “De kleintjes hebben het moeilijk, daar gaat zeker nog wat gebeuren. En dan staat natuurlijk Eneco in de etalage.”

Lees ook: Afscheid nemen van NLE: pijn of superfijn?

“Er zit daar een nieuwe CEO, afkomstig van afvalverwerker Van Gansewinkel”, vervolgt Swinkels. “Die lijkt Eneco in alle rust en stilte te willen klaarstomen voor verkoop. Ik verwacht aan één van de grote spelers in de sector. The usual suspects. Met misschien ook wel Engie als kandidaat?”

———————————–
Gaat u binnenkort ook een overname doen of private equity aantrekken? Maximaliseer uw kans op succes. 3 tips:

1. Bezoek de M&A en CFO Nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari 2019
Waar liggen kansen in M&A en Private Equity in 2019? Wie is bezig met welke deal? Wie wil verkopen en wie wil acquireren en/of investeren? U hoort het tijdens de traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst bij Houthoff in Amsterdam. Proost op een succesvol 2019. Meld u aan via MenA.nl.

2. Vind de beste adviseurs in de Top 1000 Dealmakers 2019
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos de Top 1000 Dealmakers 2019 (330 pagina’s!). Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. De Top 1000 Dealmakers geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.

3. Word nu lid voor meer kennis en meer deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u M&A Fora, M&A Masterclasses, M&A Insight, Database & League Tables, M&A Magazine en de Top 1000 Dealmakers. Word nu lid voor meer kennis en meer deals. Meld u aan via MenA.nl.

 

Gerelateerde artikelen