Interview: dit doet Boekhoorn in 2019 met HEMA

Last modified: 20 juli 2023 13:13
HEMA naar Marcel Boekhoorn, één van de opvallendste acquisities in 2018. Ook de andere overnames van deze markante ondernemer in de wereld van fusies en overnames staan in het teken van een sterkere BV Nederland. Mede daarom de Award ’Best Entrepreneur’ voor Boekhoorn.

“Eerst de fundering van HEMA in Nederland rotsvast verankerd krijgen en dan de blik op expansie over de grens.” Trots, blij, opgetogen. Zo reageerde Marcel Boekhoorn op de Award die hij gisteravond in ontvangst nam. Onmiddellijk nadat hij het podium in de Beurs van Berlage afkwam, vertelde hij met glinsterende ogen over zijn HEMA deal: “Ja, ik ben blij, heel erg blij, dolblij! Trots dat ik HEMA heb. Logisch toch, als je het mooiste bedrijf van Nederland mag kopen?”

Bekijk ook: de foto's van de M&A Awards 2018
Lees ook: alle Winnaars van de M&A Awards 2018
Lees ook: M&A Awards 2018: feesten voor de omslag (sfeerverslag)

Lees ook: Verkoop NLE ‘Best Deal Mid-Market’, Swinkels: Úit de energie, ín de filmwereld
Lees ook: Myrthe van Bijsterveld en Richard Witvliet zijn dé M&A-talenten van 2018

Het was er Marcel Boekhoorn veel, zo niet alles, aan gelegen om het rood-wit-blauw aan de HEMA vlaggenstok te hijsen. Terug te hijsen, nadat het concern jaren in handen was van Britse investeerders. Want terug naar de roots, dat verdient het bedrijf, in alle uithoeken van de polder bekend en gewaardeerd, zo meent hij. Er zijn al veel te veel prachtige Nederlandse ondernemingen over de grens gegaan, aldus de zakenman.

Franchisenemers

“In 2019 gaan we eerst zorgen dat HEMA weer stevig op de Nederlandse fundamenten komt te staan”, aldus Boekhoorn met een brede glimlach. “We gaan de franchisenemers tevreden stellen, dat verdienen die hardwerkende mensen. En daarna gaan we de expansie van de formule in het buitenland uitbouwen. In landen waar we al zitten, bijvoorbeeld Frankrijk en China, maar ook op nieuwe markten. HEMA is beroemd in Nederland, maar op locaties o

ver de grens, waar we inmiddels al zitten, is de keten inmiddels razend populair. Ja, het is zaak dat meer wereldburgers weten waar die vier letters voor staan.”

Bijzondere overnames, daar staat Marcel Boekhoorn voor. En altijd dat Nederlandse accent, ook dit jaar weer met de acquisitie van HEMA. De gisteravond aan hem uitgereikte Award ‘Best Entrepreneur’, een prijs die om de zoveel jaar voor een speciale dealmaker wordt toegekend, kon in 2018 eigenlijk alleen maar naar deze bijzondere ondernemer in de M&A wereld gaan.

Oer-Hollandse bedrijven

Via zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments bouwde Boekhoorn met HEMA zijn arsenaal aan oer-Hollandse bedrijven verder uit. Tijdens de uitreiking van zijn Award onthulde hij en passant nog eventjes dat hij nog twee acquisities heeft gedaan. “Deze week, vers van de pers. Nee, details kan ik nog niet geven.”

De HEMA-deal toont nog eens zijn zakelijke moed, want eerder liepen voorgenomen acquisities door partijen als Core Equity Holding op het laatste moment spaak. Angst voor eerder gemaakte afspraken met franchisenemers deden de Belgische belangstellenden op het laatste moment van de HEMA aankoop afzien.

Lees ook: Waarom Boekhoorn HEMA koopt

Boekhoorn boog niet voor die vrees en zette door, stak zijn zakelijke nek uit. Sander Griffejoen, managing director van Rothschild, begeleidde de deal namens Ramphastos en voerde mede de onderhandelingen met Lion Capital, tot voor kort de Britse eigenaren van HEMA.

Ouwehands Dierenpark

“Inmiddels beheert Marcel vanuit zijn kantoor in Ouwehands Dierenpark een brede en diverse portefeuille van onroerend goed en private equity bedrijven”, aldus Griffejoen. ”Belangrijke investeringen zijn de High Tech Campus Eindhoven, the Antenna Company en Secure Trading geweest. En dit najaar dus HEMA, waarmee het bedrijf na jaren weer in Nederlandse handen kwam.”

Voor de High Tech Campus Eindhoven betaalde Boekhoorn 425 miljoen euro aan Philips. Zijn motivatie tot de aankoop zes jaar geleden: “Logische stap binnen onze strategie om blijvend te investeren in innovatieve ondernemingen.”

Marcel Boekhoorn begon zijn carrière bij Deloitte & Touche, waar hij in 1990 met zijn 31 jaar de jongste partner ooit werd. Zijn investering in Bakker Bart en de latere verkoop voor ongeveer 350 miljoen gulden, betekende de doorbraak van Boekhoorn als ondernemer. De tweede grote klapper maakte hij met de investering in Telfort (2004) en de verkoop aan KPN, ruim een jaar later, voor ongeveer 1 miljard euro.

Gevoel voor getallen

Volgens Sander Griffejoen heeft Boekhoorn oog voor kwaliteit en omringt hij zich met de juiste mensen. “Hij deelt succes met anderen, acteert veel op gevoel, is creatief en energiek. De unieke combinatie van sterke intuïtie en een uitstekend gevoel voor getallen tekenen hem ook. Daarnaast is hij zichzelf gebleven.”

Prof. Dr. Ard-Pieter de Man van de Vrije Universiteit noemt de stap van Boekhoorn “toch wel enigszins verrassend.” De hoogleraar alliances, networks, open innovation and partnerships: “Boekhoorn heeft belangen in een hele set bedrijven, vaak compleet andere businesses. Dat is best bijzonder. Enige rode draad die ik kan ontdekken, is die Nederlandse strategie. Want die is in vrijwel zijn gehele portfolio terug te vinden. En daar past HEMA natuurlijk wel naadloos in. Grote naam, Hollands, bij alle consumenten hier bekend.”

Beste scenario

Met Boekhoorn aan het roer hoopt HEMA op betere tijden. De centrale ondernemingsraad was onmiddellijk positief. CEO Tjeerd Jegen toonde zich erg verheugd: “Dit is het beste scenario voor HEMA, voor onze klanten, medewerkers en franchisenemers. Marcel Boekhoorn en zijn team hebben afgelopen jaren laten zien dat zij betrokken zijn bij hun deelnemingen, ondernemerschap stimuleren en een sterke investeringsvisie hebben.”

Dat niet alles goud wordt in de handen van Boekhoorn werd duidelijk met het verlies van 45 miljoen euro dat hij moest incasseren na de verkoop van zijn in 2008 voor 53,8 miljoen euro gekochte TMG aandelenpakket. Ook stak hij veel geld in het Nijmeegse NEC en de Formule 1-loopbaan van schoonzoon Giedo van der Garde. Veel publiciteit leverde hem het naar Nederland halen van twee Chinese lease-panda’s op. Een lang gekoesterde deal, zo zei hij destijds zelf.

Met HEMA weer terug in Nederlands bezit, zijn vriend en vijand van Marcel Boekhoorn het over één ding eens: de ruim 92 jaar oude Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam is gekocht door een echte ondernemer, een ras-zakenman. “En gelukkig nu eens geen equity-partij, maar iemand die het bedrijf weer terug wil brengen naar de glorietijden van weleer.”

——————————–

Gaat u binnenkort ook een overname doen of private equity aantrekken? Maximaliseer uw kans op succes. 3 tips:

1. Bezoek de M&A en CFO Nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari 2019
Waar liggen kansen in M&A en Private Equity in 2019? Wie is bezig met welke deal? Wie wil verkopen en wie wil acquireren en/of investeren? U hoort het tijdens de traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst bij Houthoff in Amsterdam. Proost op een succesvol 2019. Meld u aan via MenA.nl.

2. Vind de beste adviseurs in de Top 1000 Dealmakers 2019
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos de Top 1000 Dealmakers 2019 (330 pagina’s!). Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. De Top 1000 Dealmakers geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.

3. Word nu lid voor meer kennis en meer deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u M&A Fora, M&A Masterclasses, M&A Insight, Database & League Tables, M&A Magazine en de Top 1000 Dealmakers. Word nu lid voor meer kennis en meer deals. Meld u aan via MenA.nl.

 

Related articles