Verkoop ASR-aandelen vult staatskas met 515 miljoen euro

De Nederlandse staat heeft met de verkoop van 20 miljoen aandelen van verzekeringsmaatschappij ASR woensdag zo'n 515 miljoen euro opgehaald. De aandelen werden verkocht voor 25,75 euro per stuk.

Voor deze derde tranche had de overheid nog iets meer dan 50 procent van de ASR-aandelen in handen. Samen met de voorgenomen intrekking van drie miljoen aandelen die ASR bij de tweede tranche in januari 2017 zelf heeft ingekocht, is het staatsbelang nu naar 36,8 procent gedaald. "Het was een heel goed moment om te verkopen, omdat de volatiliteit – stabiele markt, dito koers – laag lag", aldus een betrokkene. 

In totaal zijn er 150 miljoen ASR-aandelen, waarvan er nog 55 miljoen te verhandelen zijn. Volgens de ingewijde zijn daar mogelijk nog twee tranches voor nodig. Het Financieele Dagblad meldde dat de verzekeraar heeft aangekondigd nogmaals 20 miljoen aandelen te verkopen. 

Beursgang
In mei vorig jaar bracht de Nederlandse overheid ASR naar de beurs, nadat het de verzekeraar in 2008 in handen kreeg door de redding van Fortis. Het is de bedoeling dat het belang uiteindelijk geheel wordt afgebouwd. Mogelijk is dit nog voor 2018 het geval. 

Mogelijke einde van het jaar
Om te zorgen dat dit geleidelijk gebeurt, worden afspraken gemaakt met de banken die de aandelentransacties begeleiden. De betrokken banken vindt hier. NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, moet na deze verkoop zestig dagen (een zogeheten lock-up-periode) wachten voor zij de volgende pluk aandelen mag aanbieden. Het duurt daarom nog zo'n anderhalve maand totdat de verzekeraar de volgende 20 miljoen aandelen kan verkopen. 

ASR heeft deze keer zelf geen eigen aandelen ingekocht. Bij een eerdere plaatsing in januari heeft het bedrijf al het maximale aantal stukken ingekocht waartoe het door de aandeelhouders is gemachtigd. Volgens AFN zal ASR op de aandeelhoudersvergadering eind mei om een nieuwe machtiging vragen om eigen aandelen in te kopen.

 

Gerelateerde artikelen