Verbod op aandelenverkoop Russische aandelen

Het Kremlin poogt paal en perk te stellen aan kapitaalvlucht uit Rusland.

De Russische centrale bank heeft beurshandelaren verboden om buitenlanders onder meer Russische aandelen te laten verkopen. Met de maatregel wil het land zich beschermen tegen de ingrijpende sancties die zijn opgelegd. De Russische invasie van Oekraïne heeft geleid tot een vlucht van kapitaal van de nationale markten.

Er zijn door het Westen ook beperkende maatregelen opgelegd aan de centrale bank van Rusland. Die zijn erop gericht te voorkomen dat de Russische president Vladimir Poetin de 630 miljard dollar (559 miljard euro) aan deviezenreserves van de centrale bank gebruikt om de invasie in Oekraïne te financieren en de in waarde dalende roebel te ondersteunen. Het is nog niet duidelijk of de aandelenbeurs in Moskou maandag zal worden geopend.

De roebel kelderde maandag ruim 20 procent in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Om verdere waardevermindering en hogere inflatie tegen te gaan heeft de Russische centrale bank het belangrijkste rentetarief fors verhoogd van 9,5 procent naar 20 procent. Het land heeft Russische bedrijven opgedragen om 80 procent van hun reserves in vreemde valuta te verkopen.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen