Venture-capitalbedrijven met meer tienerdochters presteren beter

Tienerdochters zijn goed voor de prestaties van een venture-capitalfirm, blijkt uit onderzoek van Harvard University.

De opvallende conclusie wordt getrokken door onderzoekers Paul Gompers en Sophie Wang (foto) van de National Bureau of Economic Research van de Harvard University. De onderzoekers hebben een grote groep venture-capitalbedrijven onderzocht over de periode 1990 en 2016. Zij ontdekten dat een grotere diversiteit in geslacht (gender diversity) in verband staat met betere deals en fondsprestaties. Het bruggetje naar de dochters werd gemaakt toen zijn ontdekten dat partners van ‘gender diverse’ fondsen meer dan gemiddeld dochters hebben.

Ruil je zoon voor een dochter
De onderzoekers hebben ook een verklaring bedacht voor dit fenomeen. Het opvoeden van dochters zou mogelijke vooroordelen over vrouwen verkleinen, wat weer leidt tot het aannemen van meer vrouwen. Diversiteit in het team kan mogelijk leiden tot meer ideeën. Het ‘ruilen’ van een zoon voor dochter zou de kans op het aannemen van een vrouwelijke collega met 24 procent verhogen. De leeftijd van de dochters speelt ook een rol. Hoe meer dochters ouder dan 12 jaar, des te groter de gender diversity van de venture-capitalbedrijven.

En dat betaalt zich uit. In het onderzoek zijn 1400 investment partners betrokken, werkzaam bij 998 fondsen. Het succes van een firm werd gebaseerd op het geld dat bij een exit werd opgehaald in vergelijking met het geld dat een VC heeft geïnvesteerd. Een investeerder met een dochter haalt bij 31,6 procent van de exits het geïnvesteerde kapitaal eruit. Het gemiddelde ligt op 28,7 procent. 

Vrouwen hebben volgens de onderzoekers maar een klein aandeel in de Amerikaanse venture-capitalindustire. Van alle fondsen heeft 72 procent nog nooit een vrouwelijke investeringsmanager gehad. Ook in de Europese venture capital en private-equitysector spelen vrouwen een kleine rol. Bij 10 procent van de Europese fondsen zitten vrouwen in de board.

Lees ook:
Bij private equity bungelen vrouwen onderaan
UBS-baas Axel Weber wil meer vrouwen aan de top 

 

Gerelateerde artikelen