Veertig private equity kruimeldeals van Nederlandse bedrijven

Terwijl 3G aast op Unilever en Apollo voor miljarden de autolampen van Philips heeft gekocht, houdt de Nederlandse private-equity-investeerder de hand op de knip. Af en toe valt er een kleine overname van in de midmarket, maar het grote vuurwerk wordt overgelaten aan buitenlandse partijen.

De overnamemarkt gedraagt zich als "Amsterdams vastgoed", aldus een Nederlandse private equity-investeerder die anoniem wil blijven. Bedrijfseigenaren rekenen zich rijk en vragen de hoofdprijs. Grote internationale private-equitybedrijven vieren feest en jagen met veel geleend geld op grote beursfondsen. Nederlandse investeerders gaan daar in mee. Ze maken een paar mooie exits en kopen af en toe een kruimel.

De private-equityteller in M&A Insight staat op 37 miljoen euro in de eerste twee maanden van dit jaar. Trekken we deze lijn door, dan kom je op een magere 1,5 miljard euro. In 2016 was dat nog 7,7 miljard en in 2015 13,7 miljard. Dit is niet helemaal eerlijk, want de sommen zijn gebaseerd op bekend gemaakte dealwaardes. Van een groot deel van de deals – het is niet voor niets private equity – is er geen dealwaarde bekend gemaakt. Uitgaande van de geschatte dealwaarde (uit de M&A Database) is er in de eerste twee maanden van dit jaar 1,49 miljard euro aan deals gesloten, tegenover 2,4 miljard in dezelfde periode het jaar daarvoor.

De paar deals die net een hogere dealwaarde hebben, zijn de transacties waarbij een Nederlandse investeerder het bedrijf verkoopt. Zie de twee exits van Gilde in onderstaand overzicht. Vorig jaar was dat wel anders. Toen waren Gilde, Parcom en ABN AMRO Participaties druk bezig met de delisting van TenCate. Werd Reesink van de beurs gehaald door Gilde en stonden meerdere investeerders in de rij voor onderdelen van de V&D.

 

Gerelateerde artikelen